De biografie in psychoanalyse: Literatuur theater Perdu op 11 februari en 31 maart

© Rob Croes / Anefo(CC BY-SA 3.0 NL) (atr. 22) )

11 februari staat de biografie van Willem Wilmink centraal in de vierdelige serie avonden de Biografie in Psychoanalyse. Via gesprek, column, film en discussie worden in deze serie vier levensverhalen onder de loep genomen. Elsbeth Etty zal spreken over het moeizame leven van Wilmink. Zulke prachtige teksten en toch duurt het zo lang voor er erkenning komt. Wilmink was een figuur apart. Kun je dat toeschrijven aan het bombardement van het huis waar hij in de oorlog als vierjarige in de schuilkelder overleefde met zijn ouders? Zijn vader was zijn beste vriend, maar heeft dat Willem niet hevig gestoord in zijn ontwikkeling? Waar is zijn moeder in zijn gevoelsleven? En erger nog: wat voor moeder leefde er in zijn gemoed? Hij blijft tot het einde van zijn leven zowel kind als man. Greet Kuipers licht een tipje van de sluier op met haar gesproken psychoanalytische column over de literaire figuur Wilmink. Maaike Meijer interviewt vervolgens Etty en Kuipers.

Schrijvers en analytici ontmoeten elkaar in Perdu in hun liefde voor de biografie. Ze gaan met elkaar in gesprek op zoek naar sporen uit het verleden in het heden. Werkwijze, uitgangspunten en overeenkomsten komen aan de orde. Verschillen worden niet geschuwd.

De eerste avond trad biograaf Annet Mooij op in literair theater Perdu om samen met Koen Hilberdink en Rolien van Mechelen het bijzondere leven van kunstenares en mecenas Gisèle Waterschoot van der Gracht te presenteren. Bepaalde het gezin waartoe ze behoorde haar leven? Waren het de spanningen rond de onderduikers in de tweede wereldoorlog, haar liefdes? Was de elitaire club Castrum Peregrini een cultureel gezelschap of een sekte? Geen onderwerp is taboe.

De tweede avond stond in het licht van Andreas Burnier. Biograaf Elisabeth Lockhorn gaf een voordracht, Josée van Eijk, psychoanalytica sprak een column uit waarin de oorlog en het ‘verkeerde lichaam’ en haar vermogen tot moederen aan de orde komen. Johan Schokker interviewde tot slot beide spreeksters.

Op 31 maart 2020 sluit Maaike Meijer de reeks af met Fritzi ten Harmsen van der Beek.

Er worden muziekfragmenten en relevante filmbeelden vertoond en het geheel is later te bekijken op videokanaal Parmando24Culture. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Stichting Breukvlakken en Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

Praktisch

Zaal open: 19:30u
Aanvang: 20:00u
Entree: €9 / €6 (korting)

Literair theater Perdu
Kloveniersburgwal 86
1012 CZ Amsterdam

Bron en kaarten: Perdu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in