Annet Mooij schrijft biografie Ischa Meijer

Annet Mooij schrijft biografie Ischa Meijer
Bron: Beeld en Geleuid © VARA (CC BY-SA 3.0 NL)

Biografe Annet Mooij gaat de biografie schrijven van Ischa Meijer. Daarmee zal een eerder door de historica Evelien Gans begonnen project worden voortgezet en voltooid. Eind 2007 verscheen van haar hand deel 1 van het dubbelportret van vader en zoon Meijer: Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis 1912-1956. Het geplande tweede deel, Ischa en Jaap Meijer, dat vooral over de zoon zou handelen, heeft ze niet meer kunnen schrijven. In de zomer van 2018 overleed Evelien Gans.

De roemruchte en veelzijdige journalist Ischa Meijer (1943-1995) was een dominante figuur in het culturele leven van Amsterdam. Hij verwierf grote faam als interviewer, schreef, recenseerde en speelde toneel, had jarenlang een column in Het Parool en enige tijd een dagelijks interviewprogramma op televisie. Samen met zijn ouders overleefde hij als kind het concentratiekamp Bergen-Belsen. De conflictueuze en rivaliserende relatie met zijn vader vormde een rode draad in zijn leven.

Annet Mooij (1961) heeft als zelfstandig onderzoeker en schrijver diverse boeken op haar naam staan, waaronder De strijd om de Februaristaking, Dag in dag uit. Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant en Branie, de biografie van de feministe en schrijfster Mina Kruseman. Haar biografie over Gisèle van Waterschoot van der Gracht, het veelgeprezen De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares, verscheen dit najaar. Haar boek over Ischa Meijer zal in 2023 bij Prometheus verschijnen.

Bron: Uitgeverij Prometheus

1 REACTIE

  1. Oh, wat word ik hier blij van. Een prachtig eerste deel gelezen van de dubbelbiografie van de helaas te vroeg overleden Evelien Gans.
    Ik wens Annet Mooij heel veel succes en medewerking toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in