De favoriete biografie van

Arthur Brand

Kunstdetective Arthur Brand leest veel en graag, als hij niet wordt afgeleid door de zoveelste speurtocht naar gestolen kunst. Dit filmpje over de in Griekenland teruggevonden Picasso al gezien? Arthur weet er alles van.

Hij is geboren en getogen in Deventer en woont en werkt tegenwoordig vanuit Amsterdam. Al op jonge leeftijd raakt hij geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Zijn grootvader vertelt hem smeuïge verhalen over een schoolgenoot van hem, Han van Meegeren, de wereldberoemde vervalser uit Deventer die tijdens de Tweede Wereldoorlog valse schilderijen wist te verkopen aan Rijksmaarschalk Herman Goering.

Tienduizend exemplaren zijn er verkocht van De paarden van Hitler, het boek waarin hij beschrijft hoe hij er achter komt dat de verloren beelden die ooit voor Hitlers Rijkskanselarij stonden, helemaal niet vernietigd zijn. Biografieportaal wil graag weten wat zijn favoriete biografie is…..

Wat is de mooiste of beste biografie die je ooit hebt gelezen? 

Er zijn zoveel goede biografieën. Toch kies ik voor Hitler van de Britse historicus Sir Ian Kershaw. Net als veel anderen verslind ik alles over de Tweede Wereldoorlog. Maar de beschikbare hoeveelheid literatuur is vrijwel eindeloos. Hoeveel kan ik nog lezen tijdens mijn leven over die verschrikkelijke maar ook razend interessante tijd? Deze biografie vertelt eigenlijk het hele verhaal. Het is het ultieme boek over de oorlog.  

Waarom is het zo’n goede biografie?

In deze biografie leer je de mysterieuze, duivelse maar soms ook ‘normale’ Hitler door en door kennen. Je kruipt als het ware in zijn hoofd. Na het lezen heb je het gevoel dat je ‘het’ eindelijk begrijpt hoe het zover heeft kunnen komen. En dat Hitler niet zomaar uit de lucht kwam vallen. Een waarschuwing…

Van wie zou je heel graag een biografie willen lezen? of schrijven?

Ik heb een zwak voor kleurrijke personages die door het ‘establishment’ niet serieus zijn genomen. Zoals de Amerikaanse entertainer Liberace. Een fascinerend figuur. Of dichter bij huis, De Zangeres Zonder Naam. Lieden die door het ‘gewone volk’ gelanceerd worden naar het sterrendom tot afgrijzen van anderen, de incrowd. Vaak hilarisch, soms triest maar altijd een genoegen om te aanschouwen…

Liberace, 1983 © photo by Alan Light (CC BY 2.0)

Hou je van het genre? Zo ja, wat spreekt je erin aan?

Biografieën zijn deels zo populair omdat veel lezers hopen er wat van op te steken. Een soort richtlijn voor je eigen leven. Hoe wordt iemand succesvol of hoe overwin je tegenslag? Deels lees ik ze ook om die reden. In Nederland hebben we een lichte afkeer van mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken, op welk terrein dan ook. Ik heb dat gevoel niet. Mijn grote held was dan ook Boudewijn Büch. Een ongelikte beer die alle conventies aan zijn laars lapte en op vele tenen heeft gestaan maar toch talloze jongeren heeft geïnspireerd met zijn enthousiasme. Ik betwijfel of ik zonder hem geworden was wie ik nu ben.     

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook de favoriete biografie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in