De favoriete biografie van

Francis van Broekhuizen

Operazangeres, dramatische sopraan en comedienne Francis van Broekhuizen werd dit jaar derde in de kennisquiz op televisie De slimste mens. Het ene moment zingt ze opera in de weilanden bij Spanga, dan weer is ze te vinden in de radiostudio van radio 4 om vragen over klassieke muziek te beantwoorden in de podcast Vraag het aan Francis.

Of ze staat in de tuin van een verzorgingshuis ouderen toe te zingen om het coronaleed te verzachten. Optreden doet ze waar mogelijk, met pianist Gregor Bak bijvoorbeeld, met het concert Bij twijfel hard zingen… Francis maakt er geen geheim van dat ze een groot fan is van Maria Callas dus toen we haar vroegen naar haar favoriete biografie werd dit het antwoord:

Wat is de mooiste of beste biografie die je ooit hebt gelezen? 

Natuurlijk de biografie over Maria Callas door Arianna Stassinopoulos. Dat was de eerste biografie die ik over mijn idool las. Het is geen hoogdravende literatuur. Het heeft meer een beetje gehalte roddelbladen, maar tegelijkertijd is de documentatie toch heel goed. Kortom een heel lekkere bigrafie die pakkend is en je meesleept in het tragische leven van Maria Callas.

Maria Callas 1958

Van wie zou je heel graag een biografie willen lezen? of schrijven.

Ik wil nog steeds de autobiografie lezen van Agatha Christie. Mijn moeder vond dat altijd een heerlijk boek en ik heb het ook in de kast staan maar ik ben er nog steeds niet aan toegekomen. Ik moet echt eraan beginnen, ook omdat bekend is dat Christie haar eigen autobiografie ook met nog meer ankedotes versierde dan waarschijnlijk waar zijn. Dat is natuurlijk ook anders met een autobiografie dan met een gewone biografie omdat de schrijver zelf kan kiezen hoe hij zijn leven laat zien hahahahaha

Hou je van het genre? Zo ja, wat spreekt je erin aan?

Ja ik vind het een heerlijk genre! Ik lees heel veel biografieen over componisten bijvoorbeeld. Dan kan ik meteen uitzoeken waarom bepaalde muziek is geschreven en in welke context een opera is ontstaan of iets dergelijks. Vaak hebben deze mensen ook een groots en meeslepend leven en dat is heerlijk om te lezen. Ik heb ook een biografie over Bette Davis! Geweldig boek. Daarin wordt uitgebreid verteld over haar enorme rivaliteit met de actrice Joan Crawford met op de achtergrond allemaal die glamour uit het oude Hollywood. Heerlijk!!!!!

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook de favoriete biografie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in