De favoriete biografie van

Mieke van der Weij

Presentator Mieke van der Weij is dit jaar de winnaar van de Zilveren Reismicrofoon, de prijs voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar. Uit het juryrapport: “Ze gaat al heel lang met ogenschijnlijk gemak mee, met name op de radio. Trekt zich helemaal niets aan van de grillen van omroepbazen en modieus omroepgedoe. Kiest voor prettig en inhoudsvol werken, ook als dat wellicht wat minder handig is met het oog op een glanzende media-carrière. Doet opvallend onopvallend gewoon haar werk. Mieke van der Weij is een soort vleesgeworden BBC-model, want Mieke is Mieke en geen boegbeeld van welke omroep dan ook. AVRO, TROS, VPRO, HOS, NOS en nu Omroep MAX. Mieke van der Weij schuift ergens aan zonder zich meteen te bekeren tot de eventuele opvattingen van haar werkgevers.”

Mieke presenteert iedere zaterdagmorgen op NPO radio 1 samen met Peter de Bie het programma Nieuwsweekend waarin altijd ruim aandacht is voor boeken. Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers en Rembrandt, schuift daar regelmatig aan tafel om over nieuwe uitgaven te praten. En in het radioprogramma Met het Oog op Morgen ontvangt Mieke iedere maand Hans Renders, hoogleraar geschiedenis en theorie van de biografie aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Biografie Instituut, om een biografie te bespreken.

Hoog tijd dus voor Biografieportaal om Neerlandica en ‘lettervreter’ Mieke van der Weij te vragen naar haar favoriete Biografie:

Willem Bilderdijk

Wat is de mooiste of beste biografie die je hebt gelezen?

De gefnuikte arend, van Rick Honings en Peter van Zonneveld, over Willem Bilderdijk. Daar heb ik een vakantie in Ibiza mee overleefd. Bilderdijk is een uiterst merkwaardig figuur die met alle winden meewaait. Wat er zo leuk aan is dat je helemaal in die 18e (en 19e eeuw) zit, nogal eens afgeschilderd als saai. Nou, met zo’n leven als dat van Bilderdijk is dat het allerminst. Het relativeert je eigen bestaan ook lekker. En het is echt goed geschreven, dit boek.

Ook van de biografie die Marita Matthijsen over Jacob van Lennep schreef, heb ik enorm genoten. En van die van Elisabeth Leijnse over de strijdbare freules Cecile en Elsa, maar die zijn al eens genoemd zag ik. Door Elma Drayer.

Van wie zou jij heel graag een biografie willen lezen of schrijven?

Een biografie schrijven ambieer ik niet, ik zou verdrinken in het materiaal. Ik heb grote bewondering voor biografen die uit al die verschillende documenten een coherent verhaal kunnen maken. En zich niet verliezen in teveel details. (Die heb je natuurlijk ook).

Hij leeft nog dus misschien is het voorbarig maar ik zou graag de biografie van Maarten ’t Hart lezen…. Dat is een leuke man maar is ook wel een raadselachtige figuur..

Waarom hou je van ‘De Biografie’ ?

Ik vind het niet per definitie een fijner genre dan een roman… Het is echt niet zo dat ik alleen maar biografieën lees… Ze zijn meestal dik dus je moet de tijd er echt wel voor over hebben.. Ik hou ook van romans en ook van non-fictie…

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook de favoriete biografie van...

2 REACTIES

  1. Graag maak ik Mieke opmerkzaam op mijn boek Jungle Girl, avonturen op vier continenten. Dit jaar verschenen. http://Www.elsedien.nl

    Zij zei vanmorgen, er zijn zo weinig mooie biografie boeken over vrouwen.

    Mijn carrière is meer dan bijzonder. Ik vloog een eenmotorig vliegtuig van Londen naar Australië als piloot. Was eerste vrouw op Nijenrode…en .had hulp van Peter de Bie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in