De favoriete biografie van

Elma Drayer

Elma Drayer is vanaf februari 2015 columnist bij de Volkskrant. Daarvoor werkte ze jarenlang als redacteur bij Vrij Nederland en als columnist en chef opiniekatern bij dagblad Trouw. Ze schreef in 2006 samen met Pieter van der Ven het boek De God van Nederland. Op zoek naar het hogere in de lage landen. Een onderzoek naar de christelijke geloofsbeleving in Nederland. In 2010 verscheen Verwende prinsesjes, een boek over de Nederlandse arbeidsparticipatie van vrouwen.
Haar keuze voor De favoriete biografie van… verhaalt over dezelfde thema’s maar dan wat jaren eerder…

Wat is de mooiste of beste biografie die je hebt gelezen?

De allermooiste van de laatste jaren vond ik de dubbelbiografie Cécile & Elsa. Strijdbare freules van Elisabeth Leijnse.

Wat sprak je zo aan in deze biografie?

Op welhaast volmaakte wijze wekt Elisabeth Leijnse de zusjes Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk tot leven. Het resultaat is meeslepend als een roman. Natuurlijk had de biograaf geluk: er was een overvloed aan materiaal. Maar juist dan moet je weten te kiezen en vooral, weten te schrappen. Dat doet ze voorbeeldig. Bovendien bedwingt ze de neiging om te laten zien dat ze niet van de straat is: vondsten verstopt ze in de noten, polemiekjes met collega-biografen ook. Uiteraard heeft ze een visie op de gebiografeerden, maar die dringt ze de lezer niet op. Tegelijkertijd schetst ze, zoals alle goeie biografen, een beeld van een tijdperk – in dit geval het fin de siècle. En dan is ze ook nog eens een voortreffelijk stilist.

Wat heeft die biografie met je gedaan?

Aan het eind begon ik langzamer te lezen – zo jammer vond ik het dat ik het bijna uit had. En als ik sindsdien in het Concertgebouw ben of door de Johannes Verhulsstraat loop, denk ik altijd wel even aan Elsa.

Van wie zou jij heel graag een biografie willen lezen of schrijven?

Van slavist, essayist en polemist Karel van het Reve. Die kreeg niet de biografie die hij verdiende.

Waarom hou je van ‘De Biografie’?

Niets heerlijkers dan je verdiepen in andermans bestaan. Al was het maar om voor de zoveelste keer te beseffen dat elk mensenleven pas achteraf een samenhangend verhaal wordt.

In De favoriete biografie van… vragen we bekende en minder bekende liefhebbers van het genre naar hun favoriete biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook de favoriete biografie van...

1 REACTIE

 1. Vanmorgen stond er weer een onvoorstelbaar stupide column in de Volkskrant over de mazelen, meer speciaal een pleidooi om de ‘vaccinaties’ daartegen ten spoedigste te verplichten: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/in-dit-land-wint-religie-het-steevast-van-het-gezonde-verstand~beed056a/

  En dit dus in een krant die zichzelf tegenwoordig ook – naast de NRC – een kwaliteitskrant noemt, en die vroeger bekend stond als behoorlijk kritisch, links zelfs. Nou, allang niet meer als het op vaccinaties aankomt. Dan zijn ze zo stom als een deur en volkomen onkritisch pro-spuiten. Ik vraag me af of dat iets te maken heeft met het feit dat ze onderdeel zijn van het consortium De Persgroep.

  Enfin, ik stuurde daarnet een reactie naar de Volkskrant via redactie@volkskrant.nl en opinie@volkskrant.nl:

  Elma Drayer geeft in haar column van 13-08-2018 getiteld “Pokkenbriefje” ervan blijk helemaal niets te weten van mazelen. Maar wel heeft ze een heel uitgesproken opvatting: ouders die weigeren hun kinderen daartegen te laten inspuiten… het is “Onverdraaglijk. Om niet te zeggen: pervers.”

  Elma schijnt niet te beseffen dat kinderen overal de mazelen kunnen oplopen (niet alleen gedurende de paar uurtjes dat ze op de crèche of in het kinderdagverblijf zijn) en dat het vooral volwassenen zijn die de diverse mazelenvirussen verspreiden. Volwassenen die, doordat ze ooit de mazelen hebben gehad, zelf immuun zijn maar wel de virussen kunnen verspreiden. Voorts schijnt Elma niet te weten dat ook, om niet zeggen juist kinderen die pas gevaccineerd zijn, de virussen verspreiden en trouwens ook zelf nog de mazelen kunnen krijgen. Daarnaast probeert zij de lezers van de Volkskrant angst aan te jagen met het mededeling dat mazelen een “potentieel dodelijke besmetting” is, maar dat is elke aandoening. Ook aan de meest onschuldige aandoeningen zoals zika of polio zal vast wel ooit ergens ter wereld iemand overleden zijn, en dus zijn dat in haar ogen ook “potentieel dodelijke” besmettingen. Maar iedereen met een klein beetje gezond verstand weet dat mazelen, bof en rodehond volkomen onschuldige kinderziektes zijn voor gezonde Nederlandse kinderen. Kínderziektes! Als je ze later krijgt – bijv. doordat je er met 14 maanden zogenaamd tegen bent ingeënt (met alle directe gezondheidsrisico’s van dien) – wordt het aanzienlijk minder ongevaarlijk. Mede daarom is ‘vaccineren’ tegen bof, mazelen en rodehond heel erg onverstandig. Niet alleen voor het kind zelf, maar zeker met het oog op de algehele volksgezondheid en de staatskas.

  Kortom, Elma weet helemaal niks van deze materie. Ik vind dat ze dan niet zo hoog van de toren moet blazen.

  Frank de Greef, Eindhoven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in