Elma Drayer

De favoriete biografie van Elma Drayer

Elma Drayer is vanaf februari 2015 columnist bij de Volkskrant. Daarvoor werkte ze jarenlang als redacteur bij Vrij Nederland en als columnist en chef opiniekatern bij dagblad Trouw.
Ze schreef in 2006 samen met Pieter van der Ven het boek De God van Nederland. Op zoek naar het hogere in de lage landen. Een onderzoek naar de christelijke geloofsbeleving in Nederland. In 2010 verscheen Verwende prinsesjes, een boek over de Nederlandse arbeidsparticipatie van vrouwen.
Haar keuze voor De favoriete biografie van… verhaalt over dezelfde thema’s maar dan wat jaren eerder…

Wat is de mooiste of beste biografie die je hebt gelezen?

De allermooiste van de laatste jaren vond ik de dubbelbiografie Cécile & Elsa. Strijdbare freules van Elisabeth Leijnse.

Wat sprak je zo aan in deze biografie?

Op welhaast volmaakte wijze wekt Elisabeth Leijnse de zusjes Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk tot leven. Het resultaat is meeslepend als een roman. Natuurlijk had de biograaf geluk: er was een overvloed aan materiaal. Maar juist dan moet je weten te kiezen en vooral, weten te schrappen. Dat doet ze voorbeeldig. Bovendien bedwingt ze de neiging om te laten zien dat ze niet van de straat is: vondsten verstopt ze in de noten, polemiekjes met collega-biografen ook. Uiteraard heeft ze een visie op de gebiografeerden, maar die dringt ze de lezer niet op. Tegelijkertijd schetst ze, zoals alle goeie biografen, een beeld van een tijdperk – in dit geval het fin de siècle. En dan is ze ook nog eens een voortreffelijk stilist.

Wat heeft die biografie met je gedaan?

Aan het eind begon ik langzamer te lezen – zo jammer vond ik het dat ik het bijna uit had. En als ik sindsdien in het Concertgebouw ben of door de Johannes Verhulsstraat loop, denk ik altijd wel even aan Elsa.

Van wie zou jij heel graag een biografie willen lezen of schrijven?

Van slavist, essayist en polemist Karel van het Reve. Die kreeg niet de biografie die hij verdiende.

Waarom hou je van ‘De Biografie’?

Niets heerlijkers dan je verdiepen in andermans bestaan. Al was het maar om voor de zoveelste keer te beseffen dat elk mensenleven pas achteraf een samenhangend verhaal wordt.

In De favoriete biografie van… vragen we bekende en minder bekende liefhebbers van het genre naar hun favoriete biografie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here