Jeffrey Epstein was op zoek naar een biograaf

Jeffrey Epstein benaderde afgelopen voorjaar James B. Stewart om zijn biografie te schrijven, zo bericht de journalist in zijn column voor The New York Times. De multimiljonair, die beschuldigd werd van seksueel misbruik van minderjarige meisjes en mensenhandel en op 10 augustus dood werd aangetroffen in zijn cel van het Metropolitan Correctional Center in New York, was ‘fan’ van het werk van Stewart, die onder meer geschreven heeft over het Disney-imperium van Michael Eisner, een biografie van 9/11-held Rick Rescorla op zijn naam heeft staan en in 1988 een Pulitzer won voor zijn publicaties over financiële malversaties op Wall Street.

Epstein liet er in zijn gesprekken met Stewart geen misverstand over bestaan dat de beschuldigingen aan zijn adres terecht waren. Hij vergeleek misbruik van minderjarigen met homoseksualiteit (Stewart wordt door het gaymagazine Out! tot een van de meest invloedrijke gay-celebrities van Amerika gerekend): in sommige delen van de wereld nog steeds een halsmisdaad. Daarbij: seks met minderjarigen was volgens Epstein ‘a cultural aberration and that at times in history it was perfectly acceptable.’ Kortom, Epstein had nergens spijt van: alles is relatief. De gesprekken vonden plaats in het monumentale pand van Epstein aan East 71 Street in Manhatten (geschatte waarde: 77 miljoen).

Stewart had Epstein vorig jaar augustus benaderd voor een interview over zijn vermeende banden met Elon Musk. De chief exective van Tesla kwam in zwaar weer terecht nadat hij via twitter had aangekondigd zijn bedrijf van de beurs te halen, wat hem op een berisping van beurswaakhond SEC kwam te staan. Er volgde een schikking, waarbij Musk aftrad als voorzitter van de raad van bestuur en Tesla een boete kreeg van 40 miljoen dollar. Epstein zou vooral namen hebben aangedragen voor de opvolging van Musk. Tesla ontkent iedere band met Epstein.  

Stewart viel in de werkkamer waarin hij ontvangen werd vooral de foto’s van Epstein met prominenten op. Epstein typeerde zich op het moment van het interview al als ‘radio-active’, iemand waarmee je niet gezien wilde worden. ‘So one of my first thoughts on hearing of Mr. Epstein’s suicide was that many prominent men and at least a few women must be breathing sighs of relief that whatever Mr. Epstein knew, he has taken it with him,’ schrijft Stewart in zijn column.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in