Elon Musk en zijn Space Odyssey

Elon Musk was zeventien toen hij naar Canada vertrok, op de vlucht voor zijn tirannieke vader en zijn slechte herinneringen aan een jeugd in Pretoria. Hij was een gepest kind, een mishandeld kind wellicht. Ashlee Vance weet er in zijn biografie van de internetentrepreneur, Elon Musk. Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future, niet de vinger achter te krijgen. Hoewel hij de volledige medewerking kreeg van Musk, blijft het deksel van de beerput gesloten, de mededelingen zijn spaarzaam. Er is sprake van een ziekenhuisopname nadat hij door zijn schoolgenoten in elkaar is geslagen, en van thuisonderricht waarbij hij en zijn jongere broer Kimbal geacht werden urenlang stil te zitten. Sport interesseerde hem niet, sciencefiction en computers des te meer. Het klassieke verhaal van de nerd die de treiterijen in vastberadenheid en een langetermijnvisie heeft omgezet. Zijn dag komt nog wel. Als hij zijn eigen internetbank heeft opgericht. Of een particulier ruimtetransportbedrijf, dat de concurrentie met NASA moeiteloos aankan. Duidelijk van lotje getikt.

Op zijn negenentwintigste verkocht hij aan Compaq voor 22 miljoen dollar Zip2, zijn portal in online stadsgidsen, en richtte hij x.com op, dat een jaar later fuseerde met Confinity, een bedrijfje dat een betaalservice beheerde die PayPal heette. Vier jaar later werd de joint venture voor anderhalf miljard dollar aan eBay verkocht. Musk hield er als grootdeelaanhouder een slordige 220 miljoen dollar aan over. Dat kapitaal investeerde hij voor een groot deel in een ruimtevaartprogramma (SpaceX), elektronische auto’s (Tesla Motors) en duurzame energie (SolarCity). Musk beantwoordt allerminst aan het cliché van de Silicon Valley-generatie: “The best minds of my generation are thinking about how to make people click ads.” (De karakteristiek is van een oud-medewerker van Facebook). Nee, dan Elon Musk. “The pressure of feeling the need to fix the world takes its toll on Musk’s body.” We hebben het over wallen onder de ogen na een nachtje doorhalen en een pondje meer of minder vanwege de werkstress.

Vance schetst het portret van een workaholic, streng voor zichzelf en anderen. Een medewerker zou de kous op de kop hebben gekregen nadat hij liever bij de geboorte van zijn kind was dan bij een vergadering van Tesla. (Musk ontkent dat detail in zijn biografie via twitter in alle toonaarden: “It is total BS & hurtful to claim that I told a guy to miss his child’s birth just to attend a company meeting” ). Na drie huwelijken heeft hij de balans met een privéleven nog steeds niet gevonden. “I need to find a girlfriend. That’s why I need to carve out just a little more time. I think maybe even another five to 10 – how much time does a woman want a week? Maybe 10 hours? That’s kind of minimum? I don’t know.” Familieleven is belangrijk. “I would tell those people they will get to see their families a lot when we go bankrupt.”

Zijn grootste ambitie is om als een hoogbejaarde man op mars te sterven, want daarvoor heeft hij SpaceX ten slotte opgericht.

Elon Musk. Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future
Ashlee Vance
Ecco Press
ISBN 9780062301239
Verschenen in mei 2015

Bestelinformatie

Bestel hier als hardover bij bol.com (€ 21,99)
Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 16,95)
Bestel hier als E-book bij bol.com (€ 16,05)
Koop bij bol.com

Reviews

John Gertner in The New York Times
Dwight Garner in The New York Times
Matt McFarland in The Washington Post

Links

Alexander Klopping over Elon Musk

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in