Biografieprijs voor Remieg Aerts en Thorbecke wil het

Thorbecke wil het remieg aerts

Remieg Aerts heeft met zijn biografie Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (2018) de Nederlandse Biografieprijs 2020 gewonnen, dat werd zojuist bekend gemaakt in Nieuwsweekend.

Het juryrapport luidde:

‘Dit dikke boek verovert de lezer die het eenmaal opengeslagen heeft. Er is geen voorkennis nodig om het verhaal te volgen. De tekst zit erg goed in elkaar. De jury kon het niet laten om een parallel te trekken tussen de gebiografeerde en de biograaf zelf. Zoals Thorbecke weet Aerts wat hij wil. Hij is scherpzinnig, doelgericht en gestructureerd. Op een punt steek de biograaf zijn held naar de kroon, hij schrijft beter. Aerts gebruikt zijn brede woordenschat voor verduidelijking en variatie en niet om te pronken. Hij vindt geregeld een lichte toets, zijn beeldspraak is verrassend.’

“Ik ben hier vereerd mee gezien de kwaliteit van de andere biografieën die ik ook ken. Dus ik vind het een geweldige onderscheiding dat ik hiertussen mag staan met mijn Thorbecke biografie”, reageert Remieg Aerts op zijn winst.

De overige genomineerden waren:

De jury van het jaar 2020 heeft bestaan uit: Elisabeth Leijnse (voorzitter), Mary Kemperink, Truze Lodder, Sander van Walsum en Cees van Wijk.

De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse biografieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie en bestaat uit een award en een geldprijs van € 15.000.

Bron: Nieuwsweekend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in