De kleptocratie van Vladimir Poetin

Het verhaal gaat dat Vladimir Poetin de Super Bowl Ring met 124 diamanten achteloos in zijn zak stopte nadat de directeur van een Amerikaans footballteam hem die vol trots had getoond. Poetin was het stelen zo gewoon dat hij verleerd had dat zoiets not done was. Na enkele dagen verklaarde de directeur, om een international schandaal te voorkomen, dat hij de ring aan Poetin geschonken had. Masha Gessen tekent het incident op in The Man Without A Face. The Unlikely Rise of Vladimir Putin.

De Russisch-Amerikaanse journaliste leeft in Moskou en neemt geen blad voor de mond in deze geruchtmakende en moedige biografie. Poetin heeft van Rusland een ‘kleptocratie’ gemaakt. Zijn privévermogen wordt op 40 biljoen dollar geschat en is vooral tot stand gekomen door de onteigeningen van succesvolle ondernemingen, waaronder die van oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky. Wie er iets van zegt, zet zijn naam onderaan de dodenlijst. Anna Politkovskaya, Yuri Shchekochikhin en Alexander Litvinenko ondervonden dat aan den lijve. ‘The simple and evident truth is that Putin’s Russia is a country where political rivals and vocal critics are often killed,’ schrijft Gessen.

Tot zijn vijfentwintigste woonde Poetin met zijn ouders in een troosteloos eenkamerappartement in Leningrad, tegenwoordig weer St. Petersburg geheten, ‘a mean, hungry, impoverished place that bred mean, hungry, ferocious children.’ Poetin was een pennenlikker van de KGB. De heroïsche verhalen over zijn spionageverleden ten spijt, schreef hij vooral rapporten die niemand las. Gestationeerd in Dresden onderhield hij – via de Stasi – contacten met de Rote Armee Fraktion.

Na de val van de muur keerde hij terug naar Leningrad, ondersteunde achter de schermen de couppoging van de communistische hardliners in 1991 en bekeerde zich publiekelijk tot volbloed democraat toen zij aan de verliezende hand waren. Als protégé van Anantoly Sobchack rees zijn politieke ster onder het presidentschap van Boris Jeltsin. Toen die in 1999 plotseling aftrad, werd de kleurloze Poetin als diens opvolger naar voren geschoven. 

De weinige vertrouwelingen die Jeltsin nog over had meenden weinig te vrezen te hebben van een man zonder eigenschappen. Een pijnlijke vergissing.

‘Possibly the most bizarre fact about Putin’s ascent to power is that the people who lifted him to the throne knew little more about him than you. Everyone could invest  in this gray, ordinary man with what they wanted to see him.’

Poetin combineerde autoritarisme en nationalisme tot een nieuw reveil, waarin de terroristische aanslagen van 2002 in een Moskous theater en die van 2004 in Beslan, hem goed van pas kwamen. Achter de bomaanslagen  in 1999 vermoedt Gessen de hand van de FSB, opvolger van de KGB. De kersverse president had meteen een rechtvaardiging voor de tweede Tjetsjeense oorlog. Poetin toonde spierballen en de Russen geloofden hem. Een jaar later won hij de verkiezingen. Dertien jaar later schijnen zij hun gangster-president beu te zijn. Masha Gessen put moed uit de massademonstraties tegen het bewind van Poetin die in december van vorig jaar op poten werden gezet. De internationale kritiek, die jubelt over haar ontluisterend portret van Vladimir Poetin, hoopt met  haar mee, maar vreest met grote vreze.

The Man Without A Face. The Unlikely Rise of Vladimir Putin
Masha Gessen
Uitgeverij Granta Books
ISBN 9781847084231
Verschenen januari 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 13,99)
Bestel hier als paperback bij bol.com de Nederlandse vertaling € 19,95)
Bestel hier als digitaal boek bij bol.com de Nederlandse vertaling (€ 14,99)

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

1 REACTIE

  1. Ha,ha,grappig!…Alle Westerse media zijn druk bezig ons te overtuigen van het feit, dat Rusland een verschrikkelijk onvrij land is met een vreselijke dictatoriale leider.Er wordt dagelijks door het Westerse media gelogen over de beste president, die Rusland ooit had.Poetin heeft Rusland weer op poten gezet na de armoe en chaos onder Jeltsin.Hij zorgde voor orde en rust, pakte die terroristen in Tsjetsjenië aan….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in