Achter de glimlach van de Queen Mother

Ze had de uitstraling van de Nationale Schattebout van het Verenigd Koninkrijk. De Queen Mother bewees met haar eeuwige glimlach en vriendelijke oogopslag dat je ook met majesteitelijke distantie de harten van de beminde onderdanen kunt veroveren, een staaltje evenwichtskunst dat haar dochter nooit helemaal onder de knie heeft gekregen. Ook in The King’s Speech krijgt de Queen Mother die rol toegemeten. In deze biopic staat ze haar stotterende man met raad en daad bij, die in weerwil van zichzelf in 1936 de troon moest bestijgen, omdat zijn oudste broer zo hoognodig met een gescheiden Amerikaanse – Wallis Simpson – wilde trouwen.

Lady Campbell veegt in haar biografie van Elisabeth Bowes-Lyon de vloer aan met deze mythe van de onzelfzuchtige moeder des vaderlands. De Queen Mother was een nogal ambitieuze en behoorlijk manipulatieve tante, die de de troonsafstand van Eduard VIII min of meer heeft geregisseerd. Ze lekte naar de pers over de vermeende schandelijke levenswandel van Wallis Simpson en recruteerde de aartsbisschop van Canterbury, het hoofd van de Anglicaanse Kerk, in haar poging de oudste broer van haar ‘Bertie’ van de troon te stoten.

Dat ‘Bertie’ een schuinsmarcheerder was, vergaf ze hem schielijk. Dat hoort nu eenmaal zo in koninklijke kringen. Trouwen doe je tenslotte niet voor de lol. Zo’n minnares moet natuurlijk wel in het verborgene blijven. Zelfs The King’s Speech maakt geen melding van musicalster Evelyn Laye, de bijslaap van Bertie, die met haar ademtechnieken van net zo’n grote betekenis is geweest voor de stottertherapie van George VI dan spraakleraar Lionel Logue. Lady Campbell weet ook nog te melden dat Elisabeth Bowes-Lyon gebaard is door de kokkin van de familie, die als een soort draagmoeder avant la lettre fungeerde. Vandaar dat Elisabeth binnen de familiekring liefkozend ‘cookie’ werd genoemd.

De biografie is in Groot-Brittannië met de nodige scepsis ontvangen. Hugo Vickers, de Cees Fasseur van het Engelse koningshuis: ‘Lady Colin Campbell has been pushing this bizarre theory for some time in conversations etc. and I have to say I think it is complete nonsense.’ Royalty verslaggever Michael Thornton:  ‘I utterly disbelieve this claim on her part. It is bound to distress the Queen.’ Wat niet wegneemt dat Lady Campbell enig krediet heeft opgebouwd als koninklijke roddeltante. Zij berichtte de wereld als eerste dat het niet boterde tussen Charles en Diana en dat ‘the people’s princess’ onder haar vriendinnen een nogal rigoureus dieetprogramma aanprees: boulimia. Ook toentertijd werd Lady Campbell niet voor vol aangezien. 

Zij ligt in ieder geval niet wakker van de persoonlijke gevolgen die de schandaalbiografie voor haar zou kunnen hebben. ‘What is the queen going to do to me? I don’t need their stamp of approval! I have a lineage going back to Charlemagne and William the Conqueror, and they can’t steal that from me. My membership of the club is entirely due to my own lineage. I am not a middle class arriviste desperate for recognition,’ bericht zij in een interview met The Daily Beast. Jawel, Lady Campbell komt uit een heel goed milieu.

The Queen Mother: The Untold Story of Elizabeth Bowes Lyon
Lady Colin Campbell, Dave Campbell
Uitgeverij St. Martins Press
ISBN 9781250018977
Verschenen april 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 29,99

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in