Lewis Hamilton, nu al legendarisch. Een biografie van Frank Worrall

Een levende legende, zo zou je de jongeman met Brits-Caribische achtergrond wel kunnen noemen. Een man die jongens en meisjes heeft laten zien dat ook onwerkelijke dromen uit kunnen komen. Hij vormt het epicentrum van de omslag die de racewereld heeft gemaakt. Journalist en sportbiograaf Frank Worrall dook in het leven van de jongste kampioen van de Formule 1: Lewis Hamilton. In zijn boek Lewis Hamilton, F1-kampioen. De biografie neemt Worrall ons mee in de achtergrond van de man die in zoveel dingen de eerste was. Hij was de eerste zwarte coureur, de eerste zwarte coureur die een Grand-Prix op zijn naam schreef en hij weet tot op de dag van vandaag zijn palmares uit te breiden.

Een ongewone achtergrond

Lewis Hamilton beschikt niet per se over de meest geëigende achtergrond voor een carrière in de autosport. Hij is geen rijkeluiszoon die als hobby maar ging karten en vandaaruit de kans kreeg zich te bewijzen. Zijn familiegeschiedenis laat wel zien dat wilskracht en doorzettingsvermogen in de genen zit, alsook de durf om dingen te doen die niet vanzelfsprekend lijken. Lewis’ opa vertrok vanuit het Caribisch gebied (Grenada) naar het Verenigd Koninkrijk. Hij deed dat na de Tweede Wereldoorlog en ontdekte een land waarin hij geen moment het gevoel had echt welkom te zijn. Dat weerhield hem er niet van zich te ontwikkelen, aan het werk te gaan en een nieuw sociaal leven op te bouwen. Er kwam ook een liefde om de hoek kijken. Het is mei 1956 als Davidson Hamilton trouwt met Agnes Mitchell. Vier jaar laten wordt hun eerste zoon geboren, Anthony.

Anthony groeide bij zijn ouders op in West-Londen, maar verloor op jonge leeftijd zijn moeder. Het zorgde ervoor dat hij een moeilijke jeugd had. Eind jaren zeventig besluit opa Hamilton terug te keren naar zijn geboorteland en verhuist zijn zoon naar het plaatsje Stevenage. Hij weet met zijn werk bij de Britse spoorwegen net rond te komen van zijn inkomen. Begin jaren tachtig trouwt hij met Carmen Larbalestier. Op 7 januari 1985 wordt Lewis geboren, vernoemd naar de Amerikaanse atleet Carl Lewis, die op de Olympische spelen van 1984 goud won. Het huwelijk hield niet lang stand; als Lewis twee is, gaan zijn ouders uit elkaar. Hij blijft bij zijn moeder.

© Morio (CC BY-SA 4.0) (atr. 30)

Racen in het DNA

Worrall heeft een flink aantal mensen gesproken over de jonge Lewis Hamilton. Hieruit komt een duidelijk beeld naar voren: van jongs af aan is hij gefascineerd door snelheid en racen. Dat blijkt ook uit het feit dat hij nog voor zijn achtste levensjaar een kart krijgt en hiermee gaat racen. Twee jaar later mag hij zich tot de jongste kampioen karten van Groot-Brittannië kronen. In datzelfde jaar neemt zijn vader hem mee naar de Rye House-kartbaan. Daar hakt de jonge coureur de knoop door en vertelt hij zijn vader dat hij beroepscoureur wil worden. Ze trekken in de tijd veel samen op, Lewis gaat bij zijn vader wonen, die hem begeleid in de racewereld. Het is geen goedkope sport, waardoor Anthony op enig moment drie banen heeft om de droom van zijn zoon waar te kunnen maken.

Opvallend is dat Worrall ook een aantal racekenners heeft gesproken die de jonge Hamilton in zijn kart hebben zien rijden. Allemaal waren ze het erover eens dat daar een jongen reed met buitengewoon veel talent, iemand die het ver zou kunnen schoppen in de racewereld. Van jongs af aan her- en erkennen scouts de uitzonderlijke kwaliteit van de Britse coureur. Jaar in jaar uit laat Hamilton zien mee te kunnen draaien met de beste jonge coureurs in de kartwereld. Dat laat ook de talentenscouts van de grote raceteams niet ongemoeid. Het is 1998 als Ron Dennis – de grote man achter de successen van McLaren in de Formule 1 – Hamilton toe wil voegen aan zijn team van talentvolle coureurs. Vanuit daar groeit Hamilton richting zijn droom: het racen in de Formule 1.

Het echte werk

Dan is het 2007. McLaren heeft net tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso aangetrokken als een van de twee nieuwe coureurs voor het team in de Formule 1. De man die in zijn schaduw zijn debuut mag gaan maken luistert naar de naam Lewis Hamilton. Op dat moment voor het grote publiek nog een grote onbekende, maar kenners zien in hem op termijn een potentiële wereldkampioen.

Manager Ron Dennis dacht dat een ervaren coureur en een aanstormend talent elkaar zouden kunnen versterken. Maar met een ding had Dennis geen rekening gehouden: het feit dat Hamilton er direct stond en racete voor de winst. Hij hield er duidelijk niet van de kat uit de boom te kijken. Dat zette van meet af aan de verhoudingen op scherp in het team. Alonso dacht gehaald te zijn als de grote kampioen en dat het team om hem zou draaien. Maar de jonge Britse coureur liet zich direct gelden en gaf een stevig visitekaartje af. McLaren had een koning en een kroonprins, alleen bleek de kroonprins al klaar om een gooi te doen naar de troon.

© Takayuki Suzuki (CC BY-SA 2.0)

Al in zijn eerste seizoen boekt Hamilton overwinningen. Hij wist bij de Grand Prix van Canada zijn eerste pole-position te veroveren en gaf deze plek tijdens de race niet meer uit handen. In zijn eerste seizoen weet Hamilton vier overwinningen te boeken en doet hij serieus mee om de wereldtitel. Dat laatste lukt hem net niet, hij wordt tweede in het klassement, op een schamel punt achter Kimi Räikkönen.

Het seizoen daarna komt Hamiltons droom uit: hij wordt wereldkampioen Formule 1 tijdens de Grand Prix van Brazilië en versloeg daarmee zijn concurrent Felipe Massa in diens geboorteland.   

Vanaf dat moment is Hamilton hot. Hij weet de sport interessant te maken voor een breed publiek en wordt door menigeen beschreven als de Tiger Woods van de Formule 1. Ineens wilde iedereen weten wie Hamilton was, waar er geracet werd en zat men over de hele wereld voor de buis als er een Grand Prix verreden werd. Hij liet zien dat als je maar hard genoeg werkt, ook onwerkelijk lijkende dromen uit kunnen komen.

Het ‘racehuwelijk’ met McLaren komt na het seizoen van 2012 tot een einde, Hamilton voegt zich bij het team van Mercedes. In de jaren na 2008 won hij nog wel met enige regelmaat een Grand Prix, maar het wereldkampioenschap zat er niet in. In 2014 laat hij zien dat die ene wereldtitel geen toevalstreffer was, hij is een coureur om rekening mee te blijven houden. Ondertussen heeft hij zes wereldtitels op zijn naam staan, slechts 1 titel verwijderd van evenaring van het record van Michael Schumacher.

Een onaffe biografie

Hamilton is nog actief als coureur en zal ook dit seizoen weer een gooi doen naar het wereldkampioenschap in de Formule 1. Deze biografie gaat dus over een sportman die nog midden in zijn carrière zit. De tijd zal leren hoe historisch deze carrière is geweest, daar valt nu nog weinig over te zeggen.

Toch is het Worrall om de uniciteit van deze coureur te doen om zijn biografie te rechtvaardigen. Want hoe de komende wereldkampioenschappen ook zullen verlopen, Hamilton is sowieso in veel dingen al baanbrekend geweest. Jongste kampioen van de Formule 1, best presterende rookie uit de geschiedenis van de Formule 1 ooit en de man die Formule 1 voor een breed publiek op de kaart heeft gezet.

Worrall blikt in zijn boek met enige regelmaat terug op de diverse races en de reacties op die races in de media, zowel Brits als internationaal. Hiermee geeft hij een mooi beeld van hoe de wereld aankeek tegen deze nieuwe coureur, die niet van plan was de tweede viool te spelen. Het laat ook goed zien dat de beginjaren van Hamilton in de Formule 1 enigszins lijken op die van Max Verstappen. Hamilton kreeg, net als Verstappen, er flink van langs vanwege zijn agressieve stijl van racen. Een stijl die rechtstreeks komt uit de kartwereld, waar ook Verstappen groot geworden is.

Alles overziend een echte sportbiografie, waarbij de nadruk ligt op de sportieve kant van het leven van Lewis Hamilton. Zijn sportieve prestaties en de reacties daarop vanuit de sportwereld staan centraal in dit prettig lezend boek. Het zou mooi zijn als Worrall zich laat verleiden om over een jaar of tien nog eens de balans op te maken om te bezien in hoeverre Hamilton echt een levende legende is gebleken. En voor ons, enthousiaste lezers en liefhebbers van de Formule 1, rest maar een ding: de ontwikkelingen zelf te volgen en het verhaal van Worrall jaar in jaar uit aan te vullen.

Lewis Hamilton, F1-kampioen. De biografie
F. Worrall
Uitgeverij Unieboek
ISBN 978 90 00 37060 3
Verschenen in juli 2019

Bestelinformatie

Bestel als paperback bij bol.com (€ 21,99)
Bestel als ebook bij bol.com (€ 12,99)
Niek Wind
Niek Windhttp://www.niekwind.nl
Niek Wind is fractievoorzitter van Gemeentebelangen Borger-Odoorn en schrijft bespiegelende artikelen over literatuur, filosofie en politiek op zijn blog www.niekwind.nl.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in