Sylvester Hoogmoed schrijft biografie van Ien Dales

© Roland Gerrits / Anefo (cc0)

Sylvester Hoogmoed schrijft een biografie van Ien Dales, zo maakte Uitgeverij Prometheus vandaag bekend.

Ruim 25 jaar na haar plotselinge dood is de eerste vrouwelijke minister van Binnenlandse Zaken allerminst vergeten. Haar gevleugelde uitspraak ‘Een beetje integer kan niet’ wordt nog regelmatig geciteerd, twee prijzen dragen haar naam en aan de Universiteit Leiden is een leerstoel naar haar vernoemd.
Tijdens haar ministerschap wist Dales de Algemene wet gelijke behandeling door de Tweede Kamer te loodsen en de grootscheepse reorganisatie van de politie tot een goed einde te brengen. Maar ze werd vooral populair als een politica die de ‘Haagse kaasstolp’ wist te ontstijgen en zowel Kamerleden als journalisten nogal eens afserveerde met woorden als ‘grote onzin’, ‘volkomen flauwekul’ of ‘echte klets’, waarbij ze haar omvangrijke handtas in de aanslag hield.

Haar optreden vond om die reden ongetwijfeld weerklank in de onderbuik van de samenleving, maar Dales was allerminst uit op goedkoop effectbejag. Ze moest niets hebben van populisten als Pim Fortuyn – toen nog hoogleraar in Rotterdam. ‘Met vage nachtmerries kan ik niet uit de voeten,’ zei ze ooit.
Hoewel nuchter en pragmatisch, werd ze als overtuigd PvdA-lid gedreven door idealen en een diepe sociale bewogenheid, die mede wortelden in haar protestants-christelijke geloof. Tijdens werkbezoeken toonde ze oprechte interesse in de mensen die ze sprak. Ook dat droeg bij aan haar populariteit, niet in de laatste plaats onder medewerkers. Haar belangrijkste leermeester was ongetwijfeld Willem Banning, een van de oprichters van de PvdA, die zeer op haar gesteld was. Hij doceerde op vormingscentrum Kerk en Wereld toen Dales daar studeerde. Zijn credo was: ‘Zorgen jullie dat de ergste vormen van onrecht, zoals we die gekend hebben in de eerste helft van deze eeuw, niet meer kunnen plaatsvinden; daarmee zal je je handen vol hebben, verknoei je tijd en energie niet met het zoeken van ideale toekomstmodellen.’ Woorden die grote indruk maakten op de jonge ‘Ientje’ Dales.

De biografie verschijnt begin 2021.

Biograaf Sylvester Hoogmoed is politicoloog en publiceerde bij Uitgeverij Prometheus eerder We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy (2011) en De moeder van Ramses. Leven als een losbandige tsarendochter (2017).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in