Stripschapprijs voor Typex

© Cyril Koopmeiners

Sinds het verschijnen van het overdonderende meesterwerk rond kunstenaar Andy Warhol zijn de ogen continu gericht op de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex. Het vuistdikke boek is zowel in binnen- als buitenland jubelend onthaald. In zes talen en veertien landen vielen de recensenten over elkaar heen om ‘Typex’s Andy – De vele levens van Andy Warhol’ met superlatieven te overladen. Hierdoor is het niet vreemd dat in de slipstream van dit succes Typex zich de Stripschapprijswinnaar van 2019 mag noemen.

Typex

Typex (1962) is bij het grote publiek bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR dat hem volgens de Commissie voor de Stripschapprijzen de titel ‘rock ’n roll-tekenaar bij uitstek’ heeft opgeleverd. Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zorgvuldig zijn status van moderne stripmaker uitgebouwd. Niet alleen door korte opvallende strips in bladen als Taptoe, Zone 5300 en Eisner maar vooral door de stripbiografie van Rembrandt van Rijn is zijn naam definitief gevestigd in het Nederlandse striplandschap.

Rembrandt

‘Typex’ Rembrandt’ kreeg geheel terecht de Stripschappenning voor Album van het Jaar. Het kon niet uitblijven dat dit een vervolg zou krijgen dat resulteerde in de Andy Warhol strip. Hier komt de veelzijdigheid van striptekenaar Typex nog extra naar voren dan in zijn voorgaande werk. De commissie roemt meer dan eens de kwaliteiten van Typex en in het bijzonder de eigen weg die hij aflegt in zijn idioom als stripmaker.

Rembrandt Typex
© Typex Typex’s Rembrandt

Uit het juryrapport:

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2019 looft de eigen weg die Typex aflegt waarbij hij kansen ziet die niet gelijk voor de hand liggen. Typex is een geweldige tekenaar en verfrissende stripmaker en de commissie spreekt de wens en de hoop uit dat zijn volgende ‘grote’ project een stripbiografie wordt over de Nederlands rock ’n roll-legende Herman Brood.

Stripschapprijs

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. Vereniging Het Stripschap is in 1967 opgericht ter promotie van de strip in Nederland. De commissie 2019 bestond uit stripmaker Peter van Dongen, Jeanat Scheepers (Stripwinkel Het Beeldverhaal), Marcel Haster (De Stripvlogger), Johan Di Giovanni (Gaelerie Dessin) en Michel Gastkemper (Medewerker StripNieuws), en stond onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaat. Typex ontvangt de trofee op 23 maart tijdens De Stripdagen die plaatsvinden in de Utrechtse Jaarbeurshal.

Bron: Stripschapprijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in