Sonia Purnell wint Plutarch voor A Woman of No Importance

Sonia Purnell (r) © Roger Green (CC BY-SA 2.0)

Sonia Purnell heeft voor  A Woman of No Importance: The Untold Story of the American Spy Who Helped Win World War II (Viking/Penguin) de Plutarch Award for the Best Biography gewonnen. De jury over de biografie van de Amerikaanse spionne Virginia Hall:

Kwetsbaar, roekeloos en meedogenloos. Hall wordt geportretteerd als een karakter van grote complexiteit. Een Amerikaanse vrouw die achter de vijandelijke linies in het door de nazi’s bezette Frankrijk overleefde met een houten been en een twijfelachtig Frans accent. Ze zette spionagenetwerken op voor Churchill en weigerde te evacueren toen de Gestapo dicht op haar huid zat. A Woman of No Importance leest als een spionagethriller en werpt een nieuw licht op de rol van vrouwen in de oorlogsvoering.

Sonia Purnell is biograaf en journalist. Ze werkte voor The Economist, The Telegraph en The Sunday Times. Haar vorige boek, Clementine: The Life of Mrs. Winston Churchill, werd door The Telegraph en The Independent tot Boek van het Jaar gekozen en dong mee naar de 2019 Plutarch. De filmrechten van  A Woman of No Importance zijn inmiddels verkocht aan Paramount.

De overige titels van de short list van de Plutarch waren:

  • All the Powers of Earth: The Political Life of Abraham Lincoln, 1856–1860, Sidney Blumenthal (Simon & Schuster)
  • Sisters and Rebels: A Struggle for the Soul of America, Jacquelyn Dowd Hall (W. W. Norton)
  • Gods of the Upper Air: How a Circle of Renegade Anthropologists Reinvented Race, Sex, and Gender in the Twentieth Century, Charles King (Penguin Random House)
  • Our Man: Richard Holbrooke and the End of the American Century, George Packer (Knopf)

De Plutarch is de enige literaire prijs van biografen voor biografen en wordt uitgereikt door Biographers International Organization. Aan de prijs is een geldbedrag van $1,000 verbonden.

De jury bestond uit Caroline Fraser (voorzitter), Peniel E. Joseph, Hans Renders, John Richetti en Susan Ware

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in