Roelof van Gelder wint met biografie van John Gabriel Stedman Libris Geschiedenis Prijs 2019

27 oktober 2019 – Dichter in de jungle van Roelof van Gelder is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2019. Juryvoorzitter Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en oud-fractievoorzitter van het CDA maakte dit tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT bekend.

Dichter in de jungle is een biografie over John Gabriel Stedman, een 18e eeuwse officier in het Nederlandse leger die beroemd is geworden door één boek over Suriname. In Suriname werd Stedman geconfronteerd met slavernij. Hij was geschokt over de inhumane behandeling van de slaven. De prenten uit zijn boek, dat in meerdere talen vertaald werd, hebben een grote invloed gehad op het denken over slavernij.

Dichter in de jungle is een indrukwekkende biografie over John Gabriel Stedman. Stedman, een Schots-Nederlandse officier, was de schrijver van het in 1796 verschenen boek Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam. Stedman maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.

Eric Palmen schreef op Biografieportaal over het boek:

John Gabriel Stedman leidde een buitengewoon avontuurlijk leven, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom Roelof van Gelder Dichter in de jungle schreef. Net als zijn vorige boek over Jacob Roggeveen, de ontdekker van Paaseiland, gaat het ook in de biografie van John Gabriel Stedman om de grote thema’s van de achttiende eeuw: het denken over goed en kwaad tijdens de Verlichting, en de compassie voor je medemens, ook als die uit een ander deel van de wereld komt. Met Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman 1744-1797 schreef Roelof van Gelder wederom een pageturner van de eerste orde.

Bron: Libris

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here