Onno Blom schrijft biografie van jonge jaren Rembrandt

Rembrandt Leidse jaren

Onno Blom schrijft een biografie van de jeugdjaren van Rembrandt van Rijn in Leiden. De biografie zal in de herfst van 2019 verschijnen bij De Bezige Bij aan de vooravond van een tentoonstelling in Stedelijk Museum De Lakenhal van werk van de jonge Rembrandt die opent op 1 november 2019.

‘Een boek van een Leidse jongen over een Leidse jongen,’ zo typeert Onno Blom zijn nieuwe project. Blom gaat de biografie schrijven van de jonge Rembrandt, die in Leiden werd geboren in 1606 en in 1631 vertrok naar Amsterdam, waar hij wereldroem vergaarde en zijn leven eindigde in treurnis en faillissement. Blom groeide op met het beeld van zijn beroemde stadsgenoot voor ogen, maar Rembrandt bleef tegelijk een mysterie voor hem. ‘Naar dat mysterie wil ik op zoek. Wie was hij? En hoe zag de stad eruit waarin Rembrandt opgroeide, aan het begin van de zeventiende eeuw? Mijn boek zal ook een hommage aan mijn eigen stad zijn.’

Blom kwam op het idee voor zijn nieuwe biografie via zijn vorige, die van Jan Wolkers. ‘Ik ontdekte dat Rembrandt voor Jan Wolkers dezelfde mythische figuur vertegenwoordigde. Jan bracht tijdens de oorlog, in 1944, een ode aan zijn bewonderde voorbeeld. Hij hing tijdens de Duitse Bezetting stiekem een krans aan Rembrandts geboortehuis – dat tot verdriet van Leiden inmiddels is gesloopt – met de tekst: “Elk weet dat gij de grootste zijt”. En de foute directrice van de schildersacademie Ars Aemula Naturae zei tegen Jan: “Als je zo doorgaat met schilderen, word je de Rembrandt van het Derde Rijk.”

Blom zal wederom in de Volkskrant verslag doen van zijn zoektocht en besognes als biograaf.

Bron: De Bezige Bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here