Onno Blom is winnaar van de Biografieprijs 2018

litteken van de dood de biografie van jan wolkers van onno blom

Onno Blom is met Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers de winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2018.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshon Huis in Haarlem ontving de biograaf uit handen van voorzitter Marlies Veldhuijzen van Zanten de award en een cheque ter waarde van € 15.000.

Juryvoorzitter Lisa Kuitert lichtte de keuze in het juryrapport toe:

Een goede biografie weet de gebiografeerde tot leven te wekken, en wel zo, dat je – hoe dik ook – het boek niet weg kunt leggen. Dat je leeft, lacht en huilt met de hoofdpersoon en met weemoed het boek dichtklapt als de gebiografeerde gestorven is. Die sensatie overkwam de jury bij het lezen van de biografie van Jan Wolkers. Een goede biografie is als een monument – hij toont de hoofdpersoon in zijn werk – het werk wordt er belangrijker door, het talent van de gebiografeerde komt goed in beeld. Moet je van het werk van de hoofdpersoon houden, om zijn of haar biografie te kunnen waarderen? Nee, merkte de jury, dat hoeft niet – al kan de biografie je ook terugleiden naar de sensatie die je had toen je het oeuvre leerde kennen. We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – gelééfd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen. De biografie van Jan Wolkers heeft de jury meer nog dan de andere – óók geweldige biografieën – weten te bekoren. Vandaar onze keuze.

Wim Huijser besprak het boek op dit portaal:

Onno Blom heeft de lasnaden tussen feit en fictie uiterst minutieus onder de loep genomen, maar er in zijn biografie ook een vorm aan gegeven waarin deze zorgvuldig zijn gepolijst. Zo mooi, dat leven en werk weer vloeiend in elkaar overlopen.

De overige genomineerden waren

De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De prijs wordt uitgeloofd aan het door de jury als beste beoordeelde ingezonden biografisch boek.

De longlist van de Nederlandse Biografieprijs treft u hier aan, de shortlist hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in