Nalatenschap Wigman en Starink naar Literatuurmuseum

Menno Wigman en F. Starik overleden vorig jaar kort na elkaar. Hun overlijden was onverwachts en maakte veel indruk. Het museum verwerft nu hun beider nalatenschappen.

Wigman was de dichter van “technisch volmaakte en ontroerende gedichten”, stelt het museum. In zijn nalatenschap bevinden zich vele manuscripten, brieven, foto’s en bijzondere voorwerpen, zoals de drumstokken die hij gebruikte in zijn punkband Human Alert.

Het museum noemt Starik een “exuberante romanticus die zijn poëzie vol vuur over het voetlicht bracht”. Behalve dichter, was hij ook muzikant, kunstenaar en organisator van de ‘Poule des doods’. Dit is een groep dichters die op uitvaarten kwam voordragen als er geen nabestaanden of bekenden van de overledene aanwezig waren.

In zijn nalatenschap zitten diverse typoscripten en ook documenten die betrekking hebben op deze poule. Verder zijn er aantekeningen voor talrijke projecten, van theater tot muziek. Starik was zanger van de Willem Kloos Groep.

Onlangs maakte uitgeverij Prometheus bekent dat Rob van Essen de biografie van Menno Wigman schrijft. Die zal medio 2022 verschijnen.

Bron: Literatuurmuseum Den Haag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here