Marcel Haenen schrijft biografie Max Moszkowicz sr.

NRC Handelsblad-journalist Marcel Haenen schrijft de biografie van Max Moszkowicz sr. (1926). Het levensverhaal van de Limburgse strafpleiter omspant ruim een eeuw geschiedenis en begint in Pools Galicië, waar zijn ouders Abraham Moszkowicz en Feiga Raab in 1902 zijn geboren. Op de vlucht voor pogroms en armoede trekt deze Joodse familie na de Eerste Wereldoorlog naar Essen in Duitsland. In 1933 komt Hitler aan de macht en moet de familie opnieuw uitwijken. Ze worden opgevangen in het plaatsje Amby bij Maastricht. In 1942 wordt het gezin vanuit Nederland naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Max Moszkowicz overleeft de concentratiekampen.

In 1958 begint Max Moszkowicz een advocatenkantoor dat zal uitgroeien tot een van de meest succesvolle juridische maatschappen. Hij wordt de raadsman van onder anderen meesteroplichter Ari Olivier, van ontvoerders van Freddy Heineken Cor van Hout en Willem Holleeder en de groothandelaar in hasj Johan ‘De Hakkelaar’ V. Moszkowicz wordt door zijn juridische kwaliteiten, zijn talent voor theater en zijn plezier in publiciteit de bekendste advocaat van Nederland.
Het boek gaat over oorlog en advocatuur. Voor de biografie interviewt Haenen familieleden van Max Moszkowicz, vrienden, klasgenoten, leden van de Joodse gemeenschap, collega’s, magistraten en cliënten van de strafadvocaat. Daarnaast raadpleegt Haenen historische archieven en egodocumenten. De biografie zal naar verwachting eind 2018 bij uitgeverij Querido verschijnen.

Marcel Haenen (1960) is juridisch verslaggever van NRC Handelsblad. Hij schreef onder meer een boek over de drugshandel van het Interregionale Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht, Het IRT-moeras (samen met Tom-Jan Meeus), een biografie van undercoveragent Dick Stotijn, De danser (samen met Hans Buddingh’), en Baas Bouterse, over de klopjacht op het Surinaamse drugskartel. Haenen werd in 2016 genomineerd voor de journalistieke prijzen De Tegel en De Loep naar aanleiding van zijn artikelen over corruptie binnen de Nederlandse politie.

Bron: Querido

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here