75 jaar Slag om Arnhem: de stille getuigenis van Pieter de Booys

© Pieter Johannes De Booys / Gelders Archief / Stichting Beeldmix

Tijdens de herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem vormt de Eusebiuskerk het decor voor een indrukwekkende expositie ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem. Het betreft de fototentoonstelling De Mix ‘Stilte’ van de Arnhemse fotograaf Suzanne Valkenburg, een vertaling van historische beelden naar de huidige tijd. De Eusebiuskerk is als locatie uitgekozen, omdat dit naast de John Frostbrug hét symbool is van de Slag om Arnhem en de wederopbouw. De expositie is te zien vanaf 7 september in de Eusebiuskerk op Kerkplein 1 in Arnhem.

Pieter de Booys

De historische foto’s uit deze fototentoonstelling zijn van Pieter de Booys, die de stad fotografeerde tijdens de evacuatie van Arnhem en de jaren erna, waarin het gewone leven weer op gang kwam. De Booys fotografeerde de stille verlaten stad die al snel door de Duitse soldaten werd geplunderd. Met gevaar voor eigen leven legde De Booys de gebeurtenissen vast op driehonderd foto’s. Deze beelden geven een indrukwekkend beeld van de stille stad Arnhem. Museum Arnhem heeft Suzanne Valkenburg gevraagd vijftien foto’s uit het boek ‘Door de lens van De Booys’ te gebruiken als basis van een serie rondom het thema ‘Stilte’. De Mix ‘Stilte’ is te zien van 7 september tot en met 8 december. 

De Mix ‘Stilte’ met Pieter de Booys en Suzanne Valkenburg is een project van Stichting Beeldmix en Museum Arnhem, in samenwerking met Stichting Eusebius Arnhem. Het is de tweede foto-opdracht die Museum Arnhem dit jaar heeft uitgezet. De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Arnhem. 

Bron: Museum Arnhem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here