Ghostwriter: inmiddels een respectabel beroep

Deze maand vond in New York, het walhalla van de Amerikaanse uitgeverswereld, het eerste congres van ghostwriters plaats. Aan dit Gathering of the Ghosts namen zo’n 160 heel diverse auteurs deel die soms al vele jaren van ghostwriting hun beroep hebben gemaakt.

Er werden prijzen uitgereikt. Ghostwriters zijn in de VS het stadium voorbij dat ze onhoorbaar en onzichtbaar moeten zijn. Het beeld van een onderbetaalde veredelde typist die in het geheim door een beroemdheid ingesproken bandjes uitwerkt tot een autobiografie, is totaal achterhaald. Amerikaanse uitgevers vermelden tegenwoordig soms al op de cover wie de ghostwriter is die aan het boek van een celebrity heeft meegewerkt, omdat ghostwriters ook beroemd zijn geworden.

Meest recente voorbeeld van de Nieuwe Openheid is J. R. Moehringer, ghostwriter van Prins Harry’s internationale bestseller Spare, die in het weekblad The New Yorker een terugblik op de samenwerking publiceerde, “a revealing peek into the intimate dance between author and writer”.

Als de naam van de ghostwriter misschien niet op de cover maar in ieder geval op het titelblad van de autobiografie staat, kan het koppel in aanmerking komen voor een van de Andies, de prijzen die voortaan jaarlijks uitgereikt zullen worden aan de meest talentvolle ghostwriters, onder beschermheerschap van de American Society of Journalists and Authors. Een Andy (afgeleid van het woord AND) kan verdiend worden in een van de drie categorieën waarin een auteur samenwerkt met een ghostwriter: business and thought leadership, memoir and narrative nonfiction en prescriptive nonfiction (boeken van experts over hoe succesvol te worden, gezond te leven etcetera). Auteur en ghostwriter moeten wel vooraf officieel laten weten dat ze de prijs zullen delen.

De VS kennen al literaire agentschappen die gespecialiseerd zijn in matchmaking tussen auteurs en ghostwriters en meeverdiend hebben aan tientallen bestsellers. Is het dus een goede tijd voor ghostwriters? Agent Madeleine Morel van Gotham Ghostwriters, sponsor van de conferentie, antwoordde op die vraag door Dickens te parafraseren:

It’s the best of times and the worst of times. It’s the best of times because there’s never been so much work out there. It’s the worst of times because it’s become so competitive.”

Het vak wordt steeds beter betaald maar een ervaringsdeskundige raadde de aanwezigen die nog onder de 50.000 dollar honorarium per boek verdienen, toch aan om de fee te verdubbelen en er dan nog eens twintig procent bovenop te doen.

De groei van ghostwriting wordt ook bevorderd door professionals die het niet zozeer gaat om hun levensverhaal uit te dragen maar die met een boek op hun naam denken meer kans te maken in het lezingen- en sprekerscircuit of de consultancysector.

“Ghostwriting is the best thing that’s happened to a lot of writers, because without ghostwriting I don’t know what they’d be doing,” zei Morel. “Former editors, former journalists, former mid-list writers — they’d probably be working at Starbucks.”

Dat laatste lijkt me overdreven. Op de toogdag werd duidelijk dat ghostwriters mensen die zijn die graag schrijven en goed kúnnen schrijven, geen zielepoten die het maar niet lukt een eigen boek te produceren en aan de man te brengen. Waarschijnlijk door de gestage achteruitgang van gedrukte media in de VS – bijna drieduizend titels verdwenen in de afgelopen twintig jaar – is het wel zo datthe field is flooded with former journalists”.

Ghostwriter Josh Bernoff noteerde tijdens de conferentie: “while there were plenty who penned memoirs for actors and athletes, there were at least as many focused on thought leadership and advice books from business executives, consultants, health experts, and scientists bent on boosting their audiences. Few of those present set out to be ghostwriters, but fewer still regretted it.”

De kansen voor ghostwriters zijn ook gegroeid door het fenomeen self-publishing, al of niet via hybride uitgevers die zowel hun traditionele werk doen als helpen bij eigen publicaties, zegt Bernoff: “If you want to get a book out and you can pay, there’s a writer and a publisher ready to give you your chance to sparkle.” Niet elke beroemdheid heeft tijd om het allemaal zelf te doen en sommige literair agenten zijn arrogante kwasten.

Jodi Lipper, ghostwriter van 25 boeken, benadrukte samen met aanwezige collega’s dat hun job niet alleen schrijftalent vereist maar een hele rits vaardigheden, including wrangling talent and drawing out illustrative stories from their subjects. The writer must also effectively channel the subject’s voice, so readers feel like they’re hearing directly from the person whose face is on the cover.”

Met andere woorden: ghostwriters kunnen zorgen voor een beter boek. Ook recensenten op dit portaal merken wel eens op dat een autobiografie of biografie-in-opdracht vermoedelijk een stuk beter is geworden dankzij de ghostwriter. Bij wie kan een Nederlandse ghostwriter-in-spe zijn of haar licht opsteken? In de VS kun je al heel twentyfirst-century ook luisteren naar podcasts over ghostwriting, zoals As told to van Daniel Paisner en Ghostcast van Shannon Kyle en Teena Lyons.

Misschien kunnen uitgevers in Nederland nu ook met de billen bloot aan welke memoires en autobiografieën ghostwriters hebben meegeschreven. Dat zou nog voor wat ophef kunnen zorgen onder goedgelovigen, maar zo krijgen we wellicht onze eigen docenten en trainers.

actueel

BP redacteur Wim Huijser, Wim Hazeu en Rob van Vuure bundelen hun columns

In de afgelopen jaren schreven biograaf Wim Hazeu, schrijver-wandelaar en redacteur van Biografieportaal Wim Huijser en bladendokterpublicist Rob van Vuure elk hun vaste column voor het tweemaandelijkse tijdschrift Boekenpost. Speurend...

Shortlist Boerhaave Biografieprijs is bekend

De jury van de driejaarlijkse Boerhaave Biografie Prijs heeft haar shortlist bekendgemaakt. Rogier Chorus – Om recht en gerechtigheid. Paul Scholten (1875-1946), een biografie (Walburg Pers, 2022) Erwin Dekker – Jan...

Biografieportaal presenteert zijn Raad van Advies

Met trotst presenteert Biografieportaal de Raad van Advies die de stichting met raad en daad bij zal staan in de realisering van haar doelstellingen. Hans Renders (Aarle-Rixtel, 1957) zal aantreden...

BP-redacteur Pieter Nabbe werkt aan nieuw studioalbum    

Pieter Nabbe en Bart Spierings, muzikanten van Juneville, werken aan hun derde album dat zij op vinyl willen uitbrengen. Het is getiteld All of Us en heeft als thema de kostbaarheid...

Pulitzer-prijs voor biografie van Martin Luther King (1929-1968)

Journalist Jonathan Eig schreef zijn alom bejubelde biografie van de Amerikaanse burgerrechten-activist na zich in het genre bekwaamd te hebben met eerdere biografieën van onder meer bokser Muhammad Ali...

Biografie van Anil Ramdas genomineerd voor de Brusseprijs 2024

Vandaag heeft de jury bekendgemaakt welke vijf boeken kans maken op de Brusseprijs 2024. 'Op de shortlist staan vijf boeken die informeren, uitdagen tot gesprek en een bijdrage leveren aan...

Yolande Emmelot en BP-redacteur Sjoerd Karsten schreven Naar de natuur – Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Op 15 april presenteert Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de gids Naar de natuur – Wandelen in en rond kunstenaarskolonies. Yolande Emmelot en Sjoerd Karsten nemen wandelaars mee op sleeptouw naar...

Jonathan Eig wint voor King de American History Prize

Jonathan Eig, auteur van King. A Life, ontvangt de American History Prize voor zijn biografie van Martin Luther King. Het boek is in het Nederlands vertaald als Het leven...

Bij de dood van Aleksej Navalny

De dood van Aleksej Navalny vandaag in een Russische gevangenis komt voor niemand als een verrassing. Hij had geen schijn van kans om te overleven. Maar zoals uit de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in