Geert Mak richt fonds op voor non-fictieschrijvers

Schrijver Geert Mak ontving 27 november uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. De helft van dit bedrag dient als startkapitaal voor het Geert Mak Fonds voor non-fictieschrijvers. Het nieuwe fonds wordt in het voorjaar van 2018 actief en is bedoeld voor het ondersteunen van schrijvers om nieuwe projecten mogelijk te maken. ‘Veel collega’s trekken het maar net. Dit fonds geeft historici, journalisten en andere auteurs die hun sporen hebben verdiend minimaal een half jaar vrijheid om research te doen, archieven in te duiken, te reizen en te kijken. Het geeft hen tijd voor het heroveren van de waarheid,’ aldus Geert Mak in zijn toelichting. De andere helft van de prijs is een vrij besteedbaar bedrag.

Het Geert Mak Fonds ondersteunt ervaren auteurs van historische en literaire non-fictie, met minimaal twee boeken op hun naam, bij het onderzoek voor en schrijven van een nieuwe publicatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoekkosten voor een biografie of het veldwerk voor een literair-journalistieke reportage.

Geert Mak ontving de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote staat van dienst als auteur van boeken over de historie. Zijn laatst verschenen boek De levens van Jan Six – het verhaal van een Amsterdamse regentenfamilie door vier eeuwen – is de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Bron: Atlas Contact

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here