De nieuwe canon van Nederland: bye bye Willem Drees, Karel V en Floris V

Willem Drees
Bron: Nationaal Archief

Op verzoek van de minister van OCW ontwikkelde de commissie Van Oostrom in 2006 een canon in vijftig vensters. De commissie adviseerde toentertijd om de Canon geregeld te herzien. In 2019 stelde de minister een nieuwe commissie in met de opdracht om de herziening van de eerste Canon uit te voeren. Voorzitter James Kennedy presenteerde vandaag het resultaat.

Drie ‘erflaters’ uit de eerste canon zijn niet meegenomen in de tweede canon van Nederland. Het zijn Floris V, Karel V en Willem Drees. Trijntje, Jeroen Bosch, Maria van Bourgondië, Johan van Oldenbarnevelt, Sara Burgerhart, Anton de Kom en Marga Klompé kwamen voor hen in de plaats. Ook de vensters de Republiek, de Grachtengordel, Buitenhuizen, De Stijl, de crisisjaren, Veelkleurig Nederland en De gasbel werden ‘herijkt’. Nieuwe vensters zijn er voor De gastarbeiders en Het Oranjegevoel.

Op 23 juni aanstaande opent in het Nederlands Openluchtmuseum een tentoonstelling over het werk dat de commissie in het afgelopen jaar verrichtte om tot een vernieuwde Canon te komen. Canon anno 2020 – Hoe doe je dat?! gaat over de keuzes en dilemma’s tijdens de werkzaamheden, over de leden van de commissie en het traject dat zij moest afleggen voordat een vernieuwde Canon kon worden gepresenteerd.

Bron: de Canon van Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in