In De favoriete biografie van… vragen we bekende en minder bekende liefhebbers van het genre naar hun favoriete biografie. In deze aflevering deelt Wim Pijbes met ons zijn favoriete biografie.
Wim Pijbes, tot 2016 de mediagenieke directeur van het Rijksmuseum, is opgeleid als kunsthistoricus. Na zijn studie zette hij met veel verve de Rotterdamse Kunsthal op de kaart en na zijn tijd bij het Rijksmuseum, waarin hij president Barack Obama in huis wist te halen, was hij drie maanden directeur van museum Voorlinden in Wassenaar.
Sinds januari 2017 is hij directeur van de Stichting Droom en daad, een organisatie die investeert in cultuur in Rotterdam. Maar Pijbes studeerde eerst Nederlandse Taal en Letterkunde en dus vroegen we deze nuchtere en bevlogen liefhebber, geboren te Veendam (Groningen) naar zijn biografische voorkeuren.
Wat is de mooiste of beste biografie die je hebt gelezen?
Leonardo da Vinci door Walter Isaacson. Daar heb ik over verteld in DWDD een paar dagen voordat het schilderij Salvator Mundi op de veiling in New York voor 450,3 miljoen dollar (inclusief veilingkosten) werd verkocht.
Wat sprak je zo aan in de biografie?
Dit boek vertaalt Leonardo da Vinci naar onze tijd, legt nieuwe verbanden en verklaart het multi-talent van deze uomo universalis.
Waarom hou je van ‘De Biografie’?
Een biografie is bij uitstek inspirerend, menselijk en voorstelbaar, vaak historisch in te beelden. Ik lees graag biografieën, van Mandela, Keith Richards, Obama, of van Picasso.
Van wie zou je heel graag een biografie willen lezen of schrijven?
Graag een biografie van Johannes Vermeer. Bij gebrek aan bronnen weten we vrijwel niets van de man.