De zussen Bouvier. Een opvoeding in rivaliteit

Toen Jacqueline Kennedy in januari 1961 als first lady het Witte Huis betrad, verzuchtte haar zus Lee in Londen: “How can anyone compete with that? It’s all over for me now.” In Jackie, Janet & Lee. The Secret Lives of Janet Auchincloss and Her Daughters Jacqueline Kennedy Onassis and Lee Radziwill beschrijft society biograaf J. Randy Taraborelli de verhouding tussen de drie vrouwen. In menig opzicht stonden ze elkaar naar het leven.

De zussen Bouvier lijken zo uit de romans van Mary McCarthy gestapt te zijn. In The Group en Birds of America voert McCarthy meisjes uit de upper class op die maar één ding willen in het leven: een rijke man aan de haak slaan. Die wereld van de socialites is ook de wereld van Jacqueline (1929-1994) en Caroline Lee Bouvier (1933).

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’

Wat is het geheim achter de happy endings in sprookjes? “Macht en geld,” als je het Janet Bouvier Auchincloss vraagt. Die levensles kregen Jackie en Lee door hun moeder met de paplepel ingegoten. De zussen Bouvier groeiden op in het prestigieuze appartementencomplex op 740 Park Avenue, dat daar uit de grond was gestampt door grootvader James Lee Bouvier. De zomers brachten ze door in East Hamtpon, de rijkeluiskolonie op Long Island. Na de scheiding van John Vernou Bouvier III en Janet Bouvier in 1936 volgden twee jaren van ‘bittere’ armoede. In 1942 trouwde Janet met beurshandelaar Hugh Dudley Auchincloss Jr. , de stiefvader van Gore Vidal, die de rest van zijn leven bepaald niet dol was op de Kennedys.

Mammie was een strenge huwelijksmakelaar. Beurshandelaar John Husted, de eerste verloofde van Jackie, werd te licht bevonden. Op de avond dat Janet er achter kwam dat Husted een schamele 12.000 pond per jaar verdiende (tegenwoordig zo’n twee en een halve ton) trof hij bij het verlaten van het huis de verlovingsring in de binnenzak van zijn colbert aan. “I understood the end had come. I never heard form her again.”

Lee durfde ondertussen wel recalcitrant te zijn in haar partnerkeuze. Zij trouwde met uitgever Michael Canfield, maar de armoedzaaier was niet in staat om haar exuberante levensstijl te financieren. Canfield vroeg Jackie om raad. “The best thing is for you to get her some real money.” Maar ze hadden een prestigieuze woning met bedienden in Belgravia, zo’n beetje de duurste wijk van Londen, bracht Canfield verontwaardigd in. “I mean real money, Michael,” antwoordde Jackie.

Aristotle Onassis

In 1962 kreeg Lee, toen ze al een paar jaar getrouwd was met de Poolse edelman Stanislaw Radziwill, een relatie met scheepstycoon Aristotle Onassis. De verhouding verontrustte Jack en Bobby Kennedy. Onassis was in de ogen van de broers een “piraat”, die de familie te schande zou maken. In de zomer van 1963 bezocht Jackie, op dat moment in diepe rouw vanwege het verlies van haar baby Patrick, het stel op een van de luxe jachten van Onassis. Jack gaf toestemming voor dat bezoek, in de hoop dat Jacqueline haar zuster kon overreden de verhouding te verbreken. Uit vrees het presidentschap van haar zwager in diskrediet te brengen, verliet Lee Onassis. Een paar maanden later volgde de moordaanslag in Dallas, Texas. De diep getraumatiseerde Jackie kon op weinig medeleven van haar moeder rekenen. “We’ve all lost Jack, but it’s been eight months! You have to snap out of it.” In haar ogen werd je niet met zwakheid geboren; zwakheid is een aangeleerde ondeugd.

Een jaar na de moord op Kennedy kregen Jackie en Onassis een verhouding; in 1968 trouwden ze op Skorpios in de Ionische Zee. Terwijl Jackie in de trouwkapel naar het altaar schreed, siste haar moeder haar toe: “Don’t do it…It’s not too late to back out!” Terug in de hotelkamer, gaf ze haar 39-jarige dochter een oorvijg. Jackie had haar zuster niet uitgenodigd voor de ceremonie. Lee verklaarde publiekelijk: “I am very happy to have been at the origin of this marriage, which will, I am certain, bring my sister the hapiness she deserves.” Een in azijn gedrenkte gelukswens. Ze heeft het haar zuster nooit vergeven dat ze met Onassis is getrouwd.

Jackie, Janet & Lee. The Secret Lives of Janet Auchincloss and Her Daughters Jacqueline Kennedy Onassis and Lee Radziwill
J. Randy Taraborrelli
St Martin’s Press
ISBN 9781250128010
Verschenen in februari 2018

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel

Bestel hier als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 31,95)

Koop bij bol.comBestel hier als hardcover bij bol.com (€ 27,99)
Bestel hier als ebook bij bol.com (€ 20,19))

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in