De revolutie van Robert Kennedy

Enkele maanden voor de moordaanslag in Dallas, Texas vroeg Robert Kennedy in een vertrouwelijk gesprek met zijn broer Jack of het niet noodzakelijk was dat hij zijn ontslag zou nemen als Attorney General en adviseur van zijn kabinet. De afgelopen jaren had hij zich zo impopulair gemaakt dat hij de herverkiezing van JFK in 1964 weleens in gevaar zou kunnen brengen. Bobby was de boeman in de regering-Kennedy.

“Both always told it to me straight. The difference was that Jack spoon-fed it to you while Bobby barked it at you.”

John R. Bohrer citeert een anonymus in The Revolution of Robert Kennedy. From Power to Protest.

De biografie behelst slechts drie jaar uit het leven van Robert Kennedy, maar het zijn wel de jaren dat hij zichzelf opnieuw moest uitvinden. In de middag van 22 november 1963 verloor hij niet alleen zijn acht jaar oudere broer, de moordaanslag beroofde hem ook van zijn perspectief in het leven. De rol van boeman was een welbewuste, het was altijd de bedoeling geweest dat hij de hete kolen voor Jack uit het vuur zou halen, hem zou het niet schaden. In februari 1964 zei Bobby er zelf over:

“I think there was an advantage in our relationship, because my motivation really could never be questioned. There wasn’t anything to be gained by me, and I wasn’t running for any office, so I didn’t have any political future that I was attempting to work for or help.”

In die eerste desperate maanden na de moord op John F. Kennedy hervindt hij zichzelf. Hij schrijft het voorwoord bij een herdruk van Profiles in Courage en besluit een gooi te doen naar het vice-presidentschap onder Lyndon B. Johnson. Een bij voorbaat heilloze missie. Bobby was nog steeds niet populair in het zuiden van het land, de kiezers waarvan Johnson het juist moest hebben. Maar bovenal, de twee minachtten elkaar tot op het bot. Bobby Kennedy besluit het over een andere boeg te gooien.

Robert kennedy en Lyndon B. Johnson
Robert Kennedy en Lyndon B. Johnson in juni 1966

Hij ontwikkelt zich tot de meest progressieve presidentskandidaat die de Democraten tot op dat moment gekend hebben. In 1965 licht hij een tip van de sluier van de wereld die hij voor zich ziet.

“A revolution is now in progress,” he said on New York college campuses in 1965. “It is a revolution for individual dignity . . . for economic freedom . . . for social reform and political freedom, for internal justice and international independence […]
“This revolution,” he would say, “is directed against us—against the one third of the world that diets while others starve; against a nation that buys eight million new cars a year while most of the world goes without shoes . . .”

Drie jaar later doet hij zijn eigen gooi naar het presidentschap…

Een voorpublicatie van de biografie van Bohrer vind je hier, een kritische bespreking van Evan Thomas (een biograaf van Robert Kennedy) verscheen in The Washington Post.

The Revolution of Robert Kennedy
John R. Bohrer
Bloomsbury
ISBN 9781608199648
Verschenen in juni 2017

Bestelinformatie

Koop bij bol.com
Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 23,00)
Bestel hier als ebook bij bol.com (€ 19,23)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in