Twee nieuwe biografieën van Bruce Springsteen

Sinds Peter Ames Carlin in 1978 een concert van Bruce Springsteen bijwoonde, tijdens de Darkness on the Edge of Town Tour in zijn woonplaats Seattle, houdt hij van the Boss. Carlin verzamelde dertig jaar lang alles wat los en vast zat over Springsteen en de E Street Band. Als journalist voor People Magazine schreef hij eerder over Brian Wilson en Paul McCartney, maar voor zijn biografie van Bruce Springsteen nam hij anderhalf jaar geleden ontslag bij het lokale televisiestation in Portland waarvoor hij op dat moment werkte. Carlin wilde zich volledig op de afronding van deze klus kunnen richten.
Over Springsteen is al heel wat geschreven. Ik noem alleen al Glory Days: Bruce Springsteen in the 1980s van Dave Marsh. Een nieuwe biografie van Bruce Springsteen moet iets ultiems hebben. Volgens criticus Stan Goldstein is dat gelukt. ´The best Bruce Springsteen Biography I´ve ever read,´ kopt hij in zijn recensie voor The New Jersey Journal. Hoewel het zeker niet een geautoriseerde biografie betreft, kreeg Carlin alle medewerking van Springsteen. Hij interviewde 150 mensen uit zijn directe omgeving en natuurlijk the Boss himself.

Dit jaar verscheen ook Bruce Springsteen and the Promise of Rock ‘N’ Roll van Marc Dolan. Dolan, professor aan de City University of New York, is veel academischer in zijn benadering van het fenomeen Springsteen. Hij probeert vooral het imago te verklaren van een rockster die zingt over de zelfkant van het leven, over de gestrande goudzoeker in the American Dream die werkloos thuiszit met een meisje dat hij iets te vroeg bezwangerd heeft (zoals in The River), en daarmee tonnen verdient. Een imago dat werd gekoesterd. Toen Columbia Records in 1975 Born to Run uitbracht, was de hele inspanning van de platenmaatschappij erop gericht een strategie te bedenken ‘to sell his self-expression, not encourage him to express himself in a more salable manner.’ Wat niet wegneemt dat er nog genoeg ruimte is voor misverstand. Het campagneteam van Ronald Reagan leek het in 1984 een leuk idee om zich met Born in the USA te afficheren. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig, moet Springsteen gedacht hebben. Hij maakte Uncle Ronald duidelijk dat hij weinig moest weten van diens koude-oorlogspolitiek en neoliberalisme. Toch schrijft Dolan het misverstand niet helemaal op het conto van de Alzheimer die zich in de loop der jaren bij de president zou openbaren. ‘Here, then, is the second compromise that pop musicians must make — not only must they give a version of themselves to their audience, but perhaps more troublingly, they must give their music to that public as well, leaving a diverse group of listeners to make of it what they will,’ merkt Ian Crouch op in zijn recensie van het boek voor The Boston Globe. Zelfs de Republikeinen houden van Bruce Springsteen.

Bruce
Peter Ames Carlin
Uitgeverij Simon and Schuster
ISBN 9781471112720
Verschenen oktober 2012

Bruce Springsteen and the Promise of Rock ‘N’ Roll
Marc Dolan
Uitgeverij Norton
ISBN 9780393081350
Verschenen juni 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 25,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in