Rosemary, de verborgen Kennedy

Volgens Rose Kennedy, de mater familias van de Kennedy-dynastie, hoorde het erbij. “Gossip and slander and denunciation and even vilification are part of the price one pays for being in public life.” Voor één lid van de clan maakte ze een uitzondering. Rosemary, na Joe en Jack haar derde kind, werd zoveel mogelijk onttrokken aan het publieke oog. Kate Clifford Larson schreef een hartverscheurende biografie van Rosemary Kennedy de “verborgen dochter”.

Bij de geboorte op 13 september 1918 van Rosemary Kennedy ging alles fout wat er maar fout kon gaan. Rose wilde, uit angst voor de Spaanse griep, thuis bevallen. Toen de ontsluiting begon sommeerde de vroedvrouw haar de bevalling te onderdrukken, de ervaren verloskundige wachtte op een dokter. Een perinatale asfyxie was het gevolg. Pas na de geboorte van Kathleen, hun vierde kind, durfde de ouders het feit onder ogen te zien dat er iets mis was met Rosemary. Haar ontwikkelingsachterstand konden ze niet langer verklaren door het sekseverschil met de twee oudsten. Kathleen spurtte haar twee jaar oudere zus met gemak voorbij.

Kathleen, Rose en Rosemary Kennedy in Buckingham Palace, 1938

Vanaf haar elfde volgde een geschiedenis van gespecialiseerde internaten voor Rosemary Kennedy. Ze schreef schrijnende brieven aan het thuisfront waarin ze haar vader meldde: “I would do anything to make you so happy.” Joe Kennedy zocht “genezing” voor zijn oudste dochter in hormoonkuren, die in ieder geval haar gemoedswisselingen onder controle moesten brengen. Toen hij in 1938 werd aangesteld als ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk brak voor Rosemary wellicht de gelukkigste periode van haar leven aan. Op Buckingham Palace verscheen een exceptionele schoonheid aan de zijde van de kersverse ambassadeur die zich na de nodige voorbereiding het stijve hofprotocol had uitgemaakt. Ze voelde zich senang bij het Montessorionderwijs dat ze in Londen genoot.

Haar terugkeer in 1940 naar de Verenigde Staten was desastreus. Joe was als de dood dat zijn rebelse dochter zwanger zou raken en schande over de familie zou brengen, wat schadelijk zou zijn voor de politieke loopbaan die hij voor zijn zonen voorzag. Rosemary paste niet in het plaatje van een “normaal” Amerikaans gezin. Hij maakte kennis met een alternatieve therapie, waarvan hij het nodige heil verwachtte, ondanks de bezwaren van Rose en Kathleen: lobotomie. De chirurgische ingreep in de frontale hersenkwab, uitgevoerd in het George Washington University Hospital in november 1941, had catastrofale gevolgen voor zijn dochter. Rosemary Kennedy raakte gedeeltelijk verlamd en haar spraakvermogen werd ernstig aangetast. Joe, verteerd door schuldgevoel, bezocht Rosemary voor het laatst in 1949 in St. Coletta, waar ze de rest van haar leven zou verblijven. Rose verbrak de stilte na twintig jaar, nadat Jack – als vijfendertigste president van de Verenigde Staten – de familiebelofte had waargemaakt en Joe in december 1961 door een beroerte was getroffen. Haar oudste dochter wilde niets meer van haar weten.

Het was Eunice Kennedy die zich het lot van haar zus aantrok en in de jaren zeventig spaarzame familiebezoeken buiten het St. Coletta arrangeerde. Ook werd Eunice een voorvechtster van de rechten van mensen met een verstandelijk beperking. Senator Ted Kennedy, die op zijn negende Rosemary vrij geruisloos van de aardbodem zag verdwijnen, noemde haar lot een inspiratiebron voor zijn politieke handelen. Zo steunde hij in 1990 de Americans With Disabilities Act.

Rosemary Kennedy overleed op 7 januari 2005 in het St. Coletta of Wisconsin. Ze was zesentachtig jaar oud.

Rosemary. The hidden Kennedy daughter
Kate Clifford Larson
Houghton Mifflin Harcourt
ISBN
9780547250250
Verschenen in oktober 2015

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel
Bestel hier als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 16,50)

Koop bij bol.com

Bestel hier las hardcover bij bol.com (€ 23,99)
Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 14,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in