Kraftwerk en Krautrock revisited

Wir fahr’n fahr’n fahr’n auf der Autobahn
Vor uns liegt ein weites tal
Die sonne scheint mit glitzerstrahl

Die fahrbahn ist ein graues band

Weisse streifen, gruener rand

Jetzt schalten wir das radio an

Aus dem lautsprecher klingt es dann:

Wir fahr’n auf der Autobahn…

Krautrock, zo doopte BBC Radio de technopop van Kraftwerk. In 1974 brak de band door, met Autobahn, een lieflijk liedje over de geneugten van een zondags ritje over de de autosnelweg, de trots onder de asfalteringswerkzaamheden van onze oosterburen. De onheilspellende ondertoon dat de Duitsers dat wegennet grotendeels aan het Derde Rijk van Adolf Hitler te danken hadden, blijft onbenoemd maar is alom aanwezig in de compositie.

Kraftwerk was van immense invloed op de popmuziek van de jaren zeventig en tachtig, en van daarna. Madonna beschouwt Kraftwerk als een inspiratiebron; bands als Orchestral Manoeuvres in the Dark, Ultrafox en New Order bewijzen hun schatplichtigheid aan het pionierswerk van de jongens uit Düsseldorf.

David Buckley schreef een biografie van Kraftwerk en schuwt daarin de grote verbanden niet. Het boek bevat een verhandeling over de betekenis van de autosnelweg voor de populaire cultuur, een tijdsbeeld van het naoorlogse Duitsland, hoe de synthesizer te bespelen, en wat dies meer zij. Volgens Buckley is het success van Kraftwerk grotendeels te danken aan de radicale breuk van de band met de muziek van The Beatles. ‘I think it’s a confluence of time, opportunity, technology. Kraftwerk emerged in the early 1970s. It was once said to me that popular music only really innovates when musicians try to do something totally un-like the Beatles! The Beatles had such an impact on popular music that it is only by denying their inheritance that music evolves,‘ zegt Buckley in een interview met Cate Kustanczy in The Digital Journal. Dat David Bowie gecharmeerd was van Kraftwerk, hielp ook mee aan het success. Kustanczy is enthousiast over de biografie. Buckley ‘offers sparkling contextualization and insight, balancing both historical perspective and a fan’s bold, unfettered passion. The cumulative effect is a meticulously researched, highly engaging work that makes for a truly great band biography.’

Kraftwerk Publikation. A Biography
David Buckley
Uitgeverij Omnibus Press
ISBN 9781847729316
Verschenen augustus 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 22,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in