Jonathan Cott over John Lennon en Yoko Ono

Jonathan Cott deed het in zijn broek van de zenuwen, ofschoon hij zijn vuurdoop bij het gerenommeerde tijdschrift Rolling Stone al lang en breed achter de rug had. In september 1968, toen The Beatles in The Abbey Road Studio The White Album opnamen, ontmoette hij zijn held. John Lennon stelde de journalist op zijn gemak. ‘There’s nothing to be nervous about. It’s going to be OK, and we’re doing it together, and that’s what really matters,’ zei Lennon. Van de overige Beatles kreeg hij de silent treatment, zij waren niet geïnformeerd over zijn bezoek en hadden geen behoefte aan een extra pottenkijker. Cott trok zich terug in een hoekje, waar ook het Japanse vriendinnetje van Lennon zat, en was getuige van de conceptie van Helter Skelter en Glas Oninon. ‘That really was one of the highlights of my life,’ zegt Cott in een interview met the San Antonio Express-News.

Lennon en Cott werden vrienden voor het leven, een relatie die alleen maar werd versterkt nadat Lennon zich permanent in New York gevestigd had. Ze zochten elkaar op, off the record of met de tape recorder aan. Drie dagen voordat Lennon voor zijn appartement in The Dakota door Mark David Chapman werd vermoord, vond het laatste interview plaats. Lennon trok maar liefst negen uur uit voor Cott, die toen al vermaard was vanwege zijn marathoninterviews. (Zo kreeg Jonathan Cott Glenn Gould aan de praat, een niet geringe prestatie, hetgeen in 1974 resulteerde in Conversations with Glenn Gould, en bracht hij een nacht in het landhuis van Leonard Bernstein door).

In die verbijsterende wintermaand van 1980 had Cott al zijn geestelijke vermogens nodig om voor Rolling Stone het In Memoriam van zijn betreurde vriend te schrijven. Hij kon er zich niet toe zetten de hele tape van zijn interview af te luisteren. Te pijnlijk. Pas in 2010 zou hij hun laatste ontmoeting uitschrijven. Die exercitie resulteerde uiteindelijk in een boek: Days That I’ll Remember: Spending Time with John Lennon and Yoko Ono.

Yoko Ono, onlangs tachtig geworden, nam het boek op haar verjaardag in ontvangst.

Days That I’ll Remember: Spending Time with John Lennon and Yoko Ono
Jonathan Cott
Uitgeverij Doubleday Books
ISBN 9780385536370
Verschenen februari 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 23,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in