John F. Kennedy: de laatste honderd dagen

In de laatste honderd dagen van zijn presidentschap was John Fitzgerald Kennedy een ander mens dan aan het begin van zijn ambtstermijn. Dat is althans de belangrijkste boodschap van JFK’s Last Hundred Days. The Transformation of a Man and the Emergence of a Great President van Thurston Clarke. In augustus 1963 verloor hij zijn te vroeg geboren zoontje Patrick. Het familiedrama bracht hem dichter bij Jackie, mr. President hield zijn promiscue levenswijze voor gezien en zwoer trouw aan zijn rouwende echtgenote. ‘I think we’re going to make it. I think we’re going to be a couple,’ vertrouwde Jackie aan een vriendin toe.

Ook als politicus was hij veranderd. Binnenslands wilde hij recht doen aan de Civil Rights Movement met een anti-discriminatiewet die de slappe Civil Rights Act uit 1957 verre overtrof, al wist hij zich niet verzekerd van de steun van het Congres. Na de Cubacrisis kreeg de beëindiging van de Koude Oorlog zijn prioriteit. Kennedy streefde naar een detente met Chroestsjov. Hij wilde de betrekkingen met Fidel Castro normaliseren (en gaf zijn oorspronkelijke plan om hem te laten liquideren, op). Het belangrijkste voornemen dat hij door de moordaanslag op 22 november 1963 in Dallas, Texas niet meer kon uitvoeren was de volledige terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Vietnam.

De kritieken zijn verdeeld over JFK’s Last Hundred Days. The Transformation of a Man and the Emergence of a Great President van Thurston Clarke. The Washington Post spreekt van een ‘interesting and in many ways persuasive job.’ Michael Kazin van New Republic is daarentegen uitgesproken negatief over het resultaat. Thurston Clarke ‘has produced one of the least original works on John Kennedy’s life and politics I have ever read.’ Kazin plaatst de nodige kanttekeningen bij de ‘what-if-these’ van Clarke. Zouden de jaren zestig er werkelijk anders hebben uitgezien als Kennedy herkozen was en zijn tweede ambtstermijn had kunnen uitdienen? Had het Vietnam Veterans Memorial minder namen bevat? Kennedy blijft, vijftig jaar na die dramatische dag in Dallas, het symbool van een nooit vervulde belofte.

JFK’s Last Hundred Days. The Transformation of a Man and the Emergence of a Great President
Thurston Clarke
Penguin Press
ISBN 9781594204258
Verschenen juli 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 27,99)
Bestel hier de Nederlandse vertaling bij bol.com (€ 29,90)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in