Elton John en het mekka van Denmark Street

In de jaren zestig was Denmark Street in hartje Londen het mekka van de Britse popmuziek. De straat werd vanwege zijn talloze platenshops, podia en studio’s het Tin Pan Alley van Engeland genoemd. Singer-songwriters ontmoetten elkaar, evenals dagdromers die een muzikale carrière ambieerden. In 1970 vereeuwigden The Kinks in hun gelijknamige song Denmark Street .

Just open your ears and follow your nose
‘Cos the street is shakin’ from the tapping of toes
You can hear that music play anytime on any day
Every rhythm, every way.

Tot de dagdromers behoorde Reginald Kenneth Dwight, een nogal schuchtere jongen die voor vijf pond per week als manusje van alles op de postkamer van muziekproducent Mills Music werkte. De enige extravagantie die hij zich permitteerde was het dragen van een enorme hoornen bril, als eerbetoon aan zijn muzikale held Buddy Holly. In Giaconda Café besprak hij met zijn vriend Davie Jones de voortgang van hun muzikale bestemming. Dwight besloot het coverbandje te verlaten waar hij als toetsenist zijn dagen sleet, want dat zette geen zoden aan de dijk. The Beatles hadden bewezen dat je je eigen materiaal moest schrijven, wilde je een stadion met gillende teenagers aan je voeten krijgen. En zijn naam bekte ook niet lekker. Reginald Kenneth Dwight besloot voortaan als Elton John door het leven te gaan; Davie Jones ging zichzelf David Bowie noemen.

Keith Hayward concentreert zich in Tin Pan Alley. The Rise of Elton John op de metamorfose van Reginald Kenneth Dwight in Elton John en op de betekenis van de zinderende scene van Denmark Street in de jaren zestig voor de Britse popmuziek. Elton John kijkt er, getuige zijn Bitter Fingers , met gemengde gevoelens op terug.

It’s hard to write a song with bitter fingers
So much to prove, so few to tell you why
Those old die-hards in Denmark Street start laughing

At the keyboard player’s hollow haunted eyes

It seems to me a change is really needed

I’m sick of tra-la-las and la-de-das 

Tin Pan Alley. The Rise of Elton John
Keith Hayward, Nigel Goodall

Soundcheck Books
ISBN 9780957144200

Verschenen april 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 16,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in