Edward VIII en Wallis Simpson, scenes uit een huwelijk

Het zou de liefdesgeschiedenis van de twintigste eeuw moeten zijn, Britse koning offert troon op om met de vrouw van zijn dromen te kunnen trouwen, maar die uitstraling heeft het huwelijk van Edward VIII met Wallis Simpson nooit gekregen. Integendeel. Hij was het lulletje rozenwater van het Britse koningshuis, zij de kwade genius van alle misstappen die hij zich sinds hun ontmoeting in 1931 heeft gepermitteerd. Andrew Morton, die in 1992 een spraakmakende biografie van prinses Diana publiceerde (Diana, haar eigen verhaal), doet het bekende verhaal in Wallis in Love nog eens dunnetjes over.

Abdicatie

Simpson noemde Edward een “idioot” toen hij haar op de hoogte bracht van de abdicatie. Hij had premier Stanley Baldwin op eigen houtje geïnformeerd over zijn voornemen afstand te doen van de troon om met de vrouw van zijn dromen te kunnen trouwen, een Amerikaanse socialite met twee scheidingen achter de rug. Voor de Anglicaanse Kerk toentertijd een onacceptabel gegeven. (Nu niet meer. Prince Harry mag met Meghan Markle trouwen, ondanks haar eerdere huwelijk met acteur Trevor Engelson). Volgens Morton was de abdicatie een vlucht naar voren. Edward, die in januari 1936 zijn vader George opvolgde, ervoer de troon als een strop om zijn hals. Hij kampte met depressies en zelfmoordgedachten. Het Britse keizerrijk ging de oorlog in met de stotterende George VI, zijn jongere broer en de vader van Queen Elizabeth II. Edwards moeder zou hem de abdicatie nooit vergeven. “It seemed inconceivable to those who had made sacrifices during the war that you, as their king, refused a lesser sacrifice.”

Edward VIII en Wallis Simpson in 1936

Wallis en Edward

De scenes uit het huwelijk van Wallis en Edward in Frankrijk zijn niet om over naar huis te schrijven. In het pre-whatsapp-tijdperk belt hij haar vijf keer per dag op om haar te laten weten dat hij van haar houdt; zij antwoordt steevast met een ‘Buzz off, Mosquito.” Edward stierf in 1976 na een lang en pijnlijk ziekbed (keelkanker) in de armen van zijn verpleegster, terwijl Simpson in de kamer ernaast haar middagdutje deed. De grote liefde van haar leven was niet Edward, maar Herman Livingstone Rogers, een huisvriend. Toen ze in 1986 overleed, werd ze in het graf van Edward op het koninklijk kerkhof van Windsor Casttle bijgezet. “She lies next to a man she came to despise, burried in a land owned by a family she hated and in a country she loathed,” merkt Morton op.

Edward Wallis Hitler 1937
Edward VIII en Wallis Simpson op bezoek bij Hitler in Berchtesgaden, 1937

Pact met de duivel

De meest verbijsterende passages gaan over het pact met de duivel dat Wallis en Edward sloten met het nazi-regime. Ze waren als overtuigde Appeasers kind aan huis bij Hitler. Het nazi-regime voorzag, als het de Britten op de knieën gedwongen had, in een marionettenrol voor Edward. De Windsor File, aangelegd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het Derde Rijk, onthult de grote betrokkenheid van Edward bij dit landverraad. Hij zou Goering in de zomer van 1940 zelfs hebben aangeraden de luchtoorlog tegen zijn voormalige onderdanen te intensiveren, omdat het moreel van de Britten zo goed als gebroken was.

Er komt in Wallis in Love behoorlijk wat copy and paste voor, onder andere uit Mortons eigen boek 17 Carnations: The Royals, the Nazis, and the Biggest Cover-Up in History uit 2015. Morton is schatplichtig aan eerdere biografen van Edward en Wallis als Ann Seba en Hugo Vickers. Een tegengeluid over de vermaledijde Wallis komt van John Crace in The Guardian. Volgens hem behoort Wallis tot de “most misunderstood woman of the 20th century”.

Wallis in Love. The Untold Life of the Duchess of Windsor, the Woman Who Changed the Monarchy
Andrew Morton
Grand Central Publishing
ISBN 9781455566976
Verschenen in februari 2018

Bestelinformatie

Koop bij bol.comBestel als hardcover bij bol.com (€ 27,99)

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

2 REACTIES

  1. Ik lees uw site altijd met veel belangstelling. Een opmerking over deze verder uitstekende recensie:

    “Het Britse keizerrijk ging de oorlog in met de stotterende George V, zijn jongere broer en de vader van Queen Elizabeth II”

    De jongere broer en opvolger van Edward was niet George V maar George VI.
    George V was zijn vader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in