David Bowie als de Onzichtbare Man

De jongste creatie van David Bowie, die met zijn alter ego’s Ziggy Stardust en The Thin White Duke de popscene voorgoed veranderde, zou je die van de Onzichtbare Man kunnen noemen. Sinds 2006 deed Bowie er het zwijgen toe. Hij was een ster in retraite, dachten we, totdat hij ons dit voorjaar verraste met een nieuw album, The Next Day. Dat had hij met producer Tony Visconti in het diepste geheim opgenomen in de Magic Shop Recording Studio in East Village. Of Bowie gaat touren is nog maar de vraag. Visconti heeft er weinig hoop op.

Het Victoria and Albert Museum organiseert momenteel een expositie rond leven en werk van David Bowie. Die is op zijn initiatief tot stand gekomen. De catalogus, David Bowie is, toont een dwarsdoorsnede van 75.000 items uit zijn privéarchief – de man is onmiskenbaar een verzamelaar. Bowie heeft zijn collectie welwillend uitgeleend aan curatoren Victoria Broackes en Geoffrey Marsh. Volgens zijn biograaf Kevin Cann moet de kaskraker in het VAM (47.000 tickets tijdens de voorverkoop) zijn afwezigheid voor het grote publiek compenseren. “He has had a very long absence from touring, and I think that he doesn’t want to go out on the road, but wants to stay in touch with his audience. This is him reaching out and sharing.” Niet dat Bowie ook maar iets met de expositie te maken wil hebben, laat staan dat hij er zich zal vertonen. “The deal was that we could borrow anything from the archive, but that he would have nothing to do with the exhibition; that all the text must be checked for factual accuracy by the archivist, but the interpretation is ours,” aldus Geoffrey Marsh.

David Bowie is geef een mooi overzicht van de carrière van David Robert Jones, want dat is zijn echte naam, en de verschillende gedaanteverwisselingen die hij daarin heeft aangenomen. Essays zijn er onder andere van Camille Paglia, die vooral geinteresseerd is in de culturele impact van zijn androgyne verschijning in de jaren zeventig, en popjournalist Jon Savage, die de betekenis van Bowie’s kameleontische gedrag voor de popmuziek tracht te duiden. “Until the Beatles came along, the previous models in rock were that you had a hit, then recycled that until you had bored everyone,’ zegt Savage in een interview met The New York Times. ‘Rock music had been about the idea of authenticity, and he shattered that.”

David Bowie is back, al hebben we het maar van horen zeggen.

David Bowie is
Victoria Broackes,Geoffrey Marsh
Uitgeverij Little Brown & Company
ISBN 1851777377
Verschenen maart 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 35,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in