Charles de Gaulle volgens Jonathan Fenby

Voor wie met De man die nee zei van H.L. Wesseling nog niet is uitgelezen over Charles de Gaulle, is er nu een Engelstalige biografie verschenen van Jonathan Fenby, The General. Charles de Gaulle and the France He Saved. Josef Joffe, gerenommeerd criticus van onder andere The New York Times, noemt het een page turner, ‘because Jonathan Fenby knows how to turn breadth and depth into enthrallment.’ Joffe bewondert vooral de perfecte balans tussen academische degelijkheid en literaire verbeelding.

Fenby presenteert Charles de Gaulle als de man die met de tanende rol van Frankrijk in de wereld in het reine moest zien te komen. Die ontwikkeling werd al ingezet met de nederlaag in de Frans-Duitse oorlog van 1870-’71, en kreeg een vervolg in in de crisis van de jaren dertig, het collaborerende Vichy-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van het koloniale rijk na de oorlog. De Gaulle zag het kwakkelende politieke bestel van de Vierde Republiek vanaf een zijlijn aan, om glorieus zijn stempel te drukken op de Vijfde Republiek, zijn geesteskind.

Charles de Gaulle vond zijn Waterloo uiteindelijk in de nasleep van de meidagen van 1968, toen hij door middel van een volksreferendum zijn presidentiële bevoegdheden andermaal wilde uitbreiden. Hij overspeelde zijn hand. Het volk zei – weliswaar met een nipte meerderheid – nee tegen zijn generaal.

The General. Charles de Gaulle and the France He Saved
Jonathan Fenby
Uitgeverij W W Norton & Co Inc
ISBN 9781616086008
Verschenen juli 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 28, 99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in