Bertolt Brecht was een ziekelijke man volgens Stephen Parker

Zoals menig scheppend kunstenaar – Andy Warhol, Wolfgang Amadeus Mozart – heeft het er alle schijn van dat ook Bertolt Brecht in zijn kinderjaren aan reumatische artritis leed. De artistieke betekenis van dat biografische gegeven moeten we niet overdrijven. Tot aan het midden van de twintigste eeuw en de toepassing van antibiotica was reumatische artritis een veel voorkomende kwaal, die veelal gepaard ging met carditis en chorea minor. Ook die aandoeningen had Brecht onder de leden. De artsen stelden bij het ziekelijke kind een vergroot hart vast. De medische rampspoed staalden Brecht van jongs af aan in de overtuiging dat hij niet oud zou worden. Hij had gelijk. Brecht bezweek op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van de auto-immuunziekte.

Gedurende zijn hele leven klaagde Brecht in zijn dagboeken over zijn haperende lichaam. Hij tekende nauwgezet kortademigheid en hartritmestoornissen op, als een cardiogram van zijn dagelijkse bestaan. “What is remarkable is his capacity to turn abject physical weakness into peerless artistic strength, arrhythmia into the rhythms of poetry, chorea into the choreography of drama,” merkt zijn jongste biograaf Stephen Parker op. Bertolt Brecht. A Literary Life is “a magisterial biography” volgens Rebecca Morrisson in The Independent, “an astonishing tour de force” volgens Donald Sassoon in Literary Review en “an extraordinary work” volgens Nicolas Jacobs in Camden Review. De Britse pers is lyrisch over de prestaties van Parker.

Parker’s anamnestische benadering in deze biografie levert verrassende inzichten op over de rusteloosheid en werklust (schrijven in de ochtend, het theater in de middag en de avond) van Bertolt Brecht. Hij was een man die weinig tijd had. Een hedonist ook, van wie zijn tweede vrouw Helene Wiegel opmerkte dat hij trouw was, aan al zijn vrouwen.

Bertolt Brecht. A Literary Life
Stephen Parker
Bloomsbury Publishing PLC
ISBN 9781408155622
Verschenen april 2014

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 29,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in