Barack Obama. Politiek komt voor het meisje

1461 pagina’s heeft David Garrow nodig om leven en werk van Barack Obama te beschrijven, en dan is hij aan de hoofdmoot niet eens toegekomen: het presidentschap van de eerste Afro-Amerikaan in het Witte Huis. Garrow concentreert zich in Rising Star. The Making of Barack Obama op de studententijd in Los Angeles, New York en Cambridge, het welzijnswerk in Chicago, het begin van de politieke carrière van Obama in 1997 en zijn senatorschap voor Illinois. De acht jaar in het Witte Huis doet Garrow af met een epiloog van vijftig pagina’s. Zijn dikke pil gaat vooral over Obama als een jonge man: hoe hij zijn identiteit ontdekte en vormgaf, wanneer het politieke vuur in hem ontstoken werd, of zijn memoires – Dreams From My Father – wel zo oprecht zijn. Eigenlijk dus precies hetzelfde uitgangspunt als Barack Obama. The Story van David Maraniss. Ook die biografie van president Obama gaat niet over zijn presidentschap, maar over de weg ernaartoe. Zo’n herhalingsoefening is eigenlijk alleen te verantwoorden als je vindt dat je voorganger zijn werk niet goed heeft gedaan. Garrow is dan ook niet al te vriendelijk voor Maranisse. Die sneerde terug via twitter.

“David Garrow, author of new Obama bio, was vile, undercutting, ignoble competitor unlike any I’ve encountered.’

Maraniss heeft de critici, in het algemeen, achter zich staan. Michiko Kakutani is in haar recensie voor The New York Times vernietigend over Rising Star: een “dreary slog of a read..way more exhausting than exhaustive.” Auw.

Garrow interviewde meer dan duizend mensen voor zijn biografie: oud-leraren, oud-studiegenoten (“In law school the only thing I would have voted for Obama to do would have been to shut up”), ex-geliefdes (“Sexually he really wasn’t very imaginative, but he was comfortable”). Zijn grootste revelatie is ongetwijfeld Sheila Miyoshi Jager, een vrouw van Nederlands-Japanse afkomst. Obama leerde haar kennen in mei 1986. Het stel ging nog hetzelfde jaar samenwonen, en de smoorverliefde welzijnswerker in Chicago deed haar een huwelijksaanzoek. Kortom, het was dik aan.

Jager kijkt terug op een relatie die ten onder ging aan de politieke ambities van Barack Obama.

“He became someone quite extraordinary…and so very ambitious, and this happened over the course of a few months. I remember very clearly when this transformation happened, and I remember very specially that by 1987, about a year into our relationship, he had already had his sights on becoming president.”

Een interraciaal huwelijk zou de kansen om zijn politieke ambities waar te maken evenwel verkleinen. Obama kon een voorbeeld nemen aan Richard H. Newhouse en Carol Mosely Braun, Afro-Amerikaanse senatoren die met een blanke partner waren getrouwd. Van Newhouse werd gezegd: “talks black but sleeps white.” De conclusie van David Garrow is dan ook nogal van de cynische soort:

“Barack’s political destiny meant that he and Sheila could not have a long-term future together, no matter how deeply they loved each other […] He felt trapped between the woman he loved and the destiny he knew was his.”

In de zomer van 1989 leerde Obama op het advocatenkantoor Sidney & Austin Michelle Robinson kennen, de vrouw met wie hij uiteindelijk in 1992 zou trouwen.

Rising Star. The Making of Barack Obama
David J. Garrow
Wlliam Morrow & Company
ISBN 9780008229382
Verschenen in mei 2017

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel
Bestel hier als hardcover bij Athenaeum Boekhandel (€ 45,95)

Koop bij bol.com

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 39,99)
Bestel hier als ebook bij bol.com (€ 40,64

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in