Lezen over Lincoln

Amerika is in de ban van Abraham Lincoln. En van Daniel Day-Lewis, die Uncle Abe heeft neergezet in een nieuwe biopic van Steven Spielberg. Day-Lewis breekt in zijn interpretatie van Lincoln met een aantal Hollywoodconventies, want Spielberg wil recht doen aan de ‘historische werkelijkheid’ van de zestiende president van de Verenigde Staten. Neem bijvoorbeeld de stem van Abraham Lincoln. Een beetje vader des vaderlands behoort bij voorkeur over een presidentiële bas te beschikken, een bariton kan nog net, maar bij een verwijfde contratenor begin je toch enigszins te twijfelen aan het leiderschap van de beste man in kwestie. Dus kreeg Abe in vorige edities, zoals die van Clarence Brown uit 1938 of John Cromwell uit 1940, flink de baard in de keel. Volgens historische getuigenissen zat Lincoln bij het uitspreken van zijn memorabele redevoeringen, zoals het Gettysburg Address, nochtans behoorlijk hoog in het register. (Die redevoeringen kunt u als e-book overigens gratis downloaden bij het Gutenberg Project). Alleen D.W. Griffith komt met zijn Lincoln uit 1930 in de buurt van wat Spielberg zijn steracteur laat doen: Daniel Day-Lewis schroefde zijn stem een octaaf hoger op en klinkt, vooral in het bijzijn van Sally Field die Mary Todd Lincoln speelt, nogal ieletjes. Dat hoort dus zo.

Spielburg concentreet zich in zijn biopic op de laatste maanden van het leven van Abraham Lincoln, waarin The Great Emancipator de oorlogsbuit van de Civil War in de Amerikaanse grondwet tracht te verankeren: de aanname van het dertiende amendement door de House of Representatives, dat voorgoed een einde moet maken aan de slavernij in alle staten van de Unie. Scenarioschrijver Tony Kushner heeft dankbaar gebruik gemaakt van de talloze biografieën die van Abraham Lincoln in omloop zijn. Als belangrijkste bron noemt hij Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln van Doris Kearns Goodwin, toevallig ook favoriete kost van Barack Obama. Goodwin portretteert Lincoln als een gewiekst politicus die van zijn belangrijkste rivalen bondgenoten voor het leven maakte, door hen te bedelen met de topposities in zijn kabinet. Academischer van aard (en ‘much too big’ om te verfilmen, aldus Spielberg) is A. Lincoln. A Biography van Ronald White. In deze biografie ligt het accent veeleer op de morele zoektocht van Lincoln, ‘a Lincoln of growth from backwoods ignorance to Enlightenment thinker,’ zoals David W. Blight in zijn recensie voor The Washington Post opmerkt. Voor de historische context van de Amerikaanse burgeroorlog leunde Kushner vooral op Battle Cry Of Freedom vanJames M. Mcpherson, die een Pulitzer won voor dit epische werk over ‘the Civil War Era’.

Heeft u behoefte aan ondertiteling, dan kunt u natuurlijk ook Lincoln. Een politiek genie van Frans Verhagen lezen, een page-turner volgens Max Westerman. De biopic van Steven Spielberg, simpelweg Lincoln geheten, gaat in Nederland op 31 januari in première.

Team Of Rivals: The Political Genius Of Abraham Lincoln
Doris Kearns Goodwin
Uitgeverij Simon & Schuster
ISBN 9780743270755
Verschenen september 2006

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 16,99)
Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 32,99)

Reviews

James M. Mcpherson in The New York Times

A. Lincoln. A Biography
Ronald C. White
Uitgeverij Random House Trade
ISBN 9780812975703
Verschenen mei 2010

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 18,99)

Reviews

David W. Blight in The Washington Post
James M. Mcpherson in The New York Review of Books

Battle Cry Of Freedom
James M. Mcpherson
Uitgeverij Oxford University Press Inc
ISBN 9780195168952
Verschenen december 2003

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 20,99)
Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 51,99)

Reviews

Hugh Brogan in The New York Times

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in