Lucky TV-burgemeester Henk Jan Meijer zette Zwolle op de kaart

VVD-bestuurder Henk Jan Meijer was als wethouder in Den Haag verantwoordelijk voor de tramtunnel en zette als burgemeester van Zwolle de provinciehoofdstad op de kaart.

Als peuter kreeg Henk Jan Meijer een step met een lamp erop. Trots als een pauw stepte hij er op rond. ‘Zo Henk Jan, heb jij een nieuwe step gekregen van Sinterklaas?’ vroeg de buurman. Henk Jan zei helemaal niks, maar deed alleen de lamp aan. Zodat de buurman kon zien: dit is een nieuwe step met een lamp.

Het tekent de man die het meer van zijn daden moet hebben dan van zijn woorden. Show, don’t tell. Henk Jan Meijer (1951) is soms wat verlegen, afstandelijk, onhandig. De term ‘Houten Klaas’ valt zelfs in Lange lijnen, het boek dat auteur Lydia Lijkendijk over hem schreef en dat verscheen bij zijn afscheid als burgemeester. Niet-Zwollenaren zullen Meijer kennen van het befaamde filmpje van Lucky-TV (uit De Wereld Draait Door) dat de spot drijft met zijn houterige imago. We zien hoe de burgemeester tijdens Koningsdag in Zwolle zijn stadgenoten toespreekt, maar na een gezwollen ‘Zwollenaren’ niet verder komt dan een langgerekte kreet. Zelf kon hij de humor er wel van inzien. Toen hij na Koningsdag naar Kreta afreisde, om bij te komen van de vermoeienissen, werd hij daar spontaan herkend door een landgenoot. Bestelinformatie Bestel als paperback bij bol.com

Koop bij Athenaeum Boekhandel

Bestel als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 15,00 – tot 30-09-2019)

Joep Boerboom
Joep Boerboom
Joep Boerboom is journalist. Hij schreef onder meer een biografie van Jan Terlouw.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in