Lucky TV-burgemeester Henk Jan Meijer zette Zwolle op de kaart

© Joop van Putten / Ruilof Images (CC BY 4.0)

VVD-bestuurder Henk Jan Meijer was als wethouder in Den Haag verantwoordelijk voor de tramtunnel en zette als burgemeester van Zwolle de provinciehoofdstad op de kaart.

Als peuter kreeg Henk Jan Meijer een step met een lamp erop. Trots als een pauw stepte hij er op rond. ‘Zo Henk Jan, heb jij een nieuwe step gekregen van Sinterklaas?’ vroeg de buurman. Henk Jan zei helemaal niks, maar deed alleen de lamp aan. Zodat de buurman kon zien: dit is een nieuwe step met een lamp.

Het tekent de man die het meer van zijn daden moet hebben dan van zijn woorden. Show, don’t tell. Henk Jan Meijer (1951) is soms wat verlegen, afstandelijk, onhandig. De term ‘Houten Klaas’ valt zelfs in Lange lijnen, het boek dat auteur Lydia Lijkendijk over hem schreef en dat verscheen bij zijn afscheid als burgemeester. Niet-Zwollenaren zullen Meijer kennen van het befaamde filmpje van Lucky-TV (uit De Wereld Draait Door) dat de spot drijft met zijn houterige imago. We zien hoe de burgemeester tijdens Koningsdag in Zwolle zijn stadgenoten toespreekt, maar na een gezwollen ‘Zwollenaren’ niet verder komt dan een langgerekte kreet. Zelf kon hij de humor er wel van inzien. Toen hij na Koningsdag naar Kreta afreisde, om bij te komen van de vermoeienissen, werd hij daar spontaan herkend door een landgenoot. ‘Lucky TV!’

Ondanks zijn wat stijve imago hebben de Zwollenaren hun burgemeester de afgelopen negentien jaar in hun hart gesloten. Zeker in kleine gezelschappen viel het met de afstandelijkheid erg mee en bleek de burgemeester over de nodige droge humor te beschikken. Hij was een verbindende factor. Onder zijn leiding ontwikkelde de wat slaperige provinciehoofdstad zich tot een stad met smoel, met Meijer als belangrijkste ambassadeur. Zwolle deed het economisch goed, groeide met een hip museum (De Fundatie), een boekwinkel in een verbouwde kerk (Waanders in de Broeren) en sterrenrestaurant De Librije uit tot een trekpleister. Die dankzij de Hanzelijn beter bereikbaar was dan ooit. Hij was niet alleen ambassadeur voor de stad, maar ook voor de Regio Zwolle: gemeenten rond de stad die samenwerken en lobbyen in Den Haag.

Meijer ging niet voor korte termijnsuccesjes, maar was van de ‘lange lijnen’: wat is op langere termijn goed voor de stad? Dat neemt niet weg dat hij zeer doortastend kon zijn. In 2015 moest een grote stroom vluchtelingen worden op gevangen. Meijer wachtte het telefoontje van de staatssecretaris niet af, maar regelde ter plekke noodopvang voor 400 vluchtelingen in de IJsselhallen. Zijn aanpak van motorclubs kwam hem op bedreigingen te staan. Toen de buren een weerstation in de tuin van de burgemeester zagen, hield Meijers vrouw het erop dat haar man een nieuwe hobby had. In werkelijkheid was het een vermomde camera, onderdeel van de getroffen veiligheidsmaatregelen.

Auteur Lydia Lijkendijk sprak voor Lange Lijnen uitvoerig met Meijer, zijn familie en talloze anderen. Het levert een vlot geschreven en treffend portret op van de mens en de bestuurder Meijer en van zijn resultaten als burgemeester. Keerzijde van het bevragen van zoveel mensen over Meijer (en het in kadertjes weergeven van hun commentaar) is dat er onherroepelijk herhaling in sluipt. De ruimte voor vergelijkbare loftuitingen in verschillende bewoordingen had ik liever benut gezien door een journalistieke reconstructie van een spraakmakend dossier uit zijn burgemeesterschap: de controverses rond de bouw van het nieuwe PEC-stadion bijvoorbeeld, of de eerder genoemde opvang van asielzoekers. Meer Show don’t tell dus. Net als Meijer zelf.

Lange lijnen. Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle
Lydia Lijkendijk
Waanders Uitgevers
ISBN 9789462622548
Verschenen in augustus 2019

Bestelinformatie

Bestel als paperback bij bol.com

Koop bij Athenaeum Boekhandel

Bestel als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 15,00 – tot 30-09-2019)

Joep Boerboom publiceerde in 2016 een biografie van Jan Terlouw en werkt momenteel aan een biografie van Marcel van Dam. Zijn nieuwste boek, Deining in de IJsseldelta. Biografie van de bypass bij Kampen gaat over een bijzonder project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here