Ivanka Trump, Blessing in Disguise?

De een neemt een krantenwijk, de ander een schoonmaakbaantje, maar Ivanka Trump besloot als mannequin haar studiebeurs te spekken. De ‘heroin chic look’ was in de mode. Hoewel Trump niet paste in het plaatje van het uitgemergelde model dat op een half sneetje brood per dag nauwelijks de ogen open kan houden, deed ze het niet slecht op de catwalk, al bereikte ze nooit de sterrenstatus van een Kate Moss. Anna Wintour bood Trump een baantje aan bij Vogue. Ze weigerde. ‘Vastgoed is mijn passie,’ zo wees ze Wintour af. Ivanka Trump fantaseerde niet van een modellencarrière, maar van de skyline van New York, en hoe ze die met haar torens zou veranderen. Ze speelde liever met blokken dan met Barbies.

Volkskrantjournalist Anna van den Breemer voert in Ivanka. De echte first lady een zelfbewuste vrouw ten tonele, die de vechtscheiding van haar ouders in het begin van de jaren negentig goed heeft doorstaan, psychisch niet gebukt gaat onder het feit dat ze de dochter van Donald Trump is, en door velen gezien wordt als een baken van hoop in bange dagen. Wellicht weet zij de Commander in Chief op het rechte pad te houden, wanneer hij dreigt te ontsporen. De president van de Verenigde Staten mag dan een bullebak zijn, hij heeft een alleraardigste en intelligente dochter verwekt. Donald is trots op zijn genen. “Als ze niet mijn dochter was, dan zou ik haar waarschijnlijk daten,” zegt hij doodleuk tijdens een televisie-interview in 2006.

In zekere zin is Ivanka. De echte first lady een boek over personal branding. Hoe verkoop je jezelf als merk? Iedere levensfase vraagt haar eigen marketingstrategie. Na haar huwelijk met Jared Kushner werpt Ivanka Trump zich op als boegbeeld van de New Yorkse Power Woman die haar zakelijke carrière moeiteloos combineert met die van Goede Echtgenote. Het juppenpaar heeft het zo gezellig samen. Vooral de avonduren zijn onbetaalbaar. “Ik weet hoe fijn het voelt om eens goed te gaan zitten en e-mails te beantwoorden.” In het kielzog van vrouwen als Adele en Brooke Shields doet ze bij dr. Oz een boekje open over haar postnatale depressie, want het publiek wil dat je je zo nu en dan ook kwetsbaar opstelt. Het is de wereld van Brat Easton Ellis en Jef Koons. De wereld van de absolute leegte.

Intussen verdedigt ze pa door dik en dun. Als Donald Trump in aanloop naar de verkiezingen vanwege zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen in het verleden (“grab ‘m by the pussy”) in zwaar weer terechtkomt, verklaart Ivanka in alle ootmoed dat Donald mannen net zo rottig behandelt als vrouwen. Hij is een “equal opportunity offender”.

Ivanka Trump en Angela Merkel
Angela Merkel en Ivanka Trump tijdens de W20 in april 2017

Haar rol na de verkiezingen is ongekend. In het verleden zijn er meer presidentsdochters geweest – Maureen Reagan, Anna Roosevelt – die een rol speelden in het Witte Huis, maar nooit zo prominent en officieel als Ivanka Trump.

Je zou bijna geloven dat, ondanks de historische verkiezingsnederlaag van Hillary Clinton, alsnog een vrouw de West Wing van 1600 Pennsylvania Avenue heeft betreden. Maar of dat de politieke agenda van vrouwen ten goede komt, valt nog te bezien. De boodschap van Ivanka’s zelfhulpboek Women Who Work. Rewriting the Rules of Success, gepubliceerd in april 2017, is nogal van de armetierige soort wanneer het om zaken als seksuele intimidatie en economische ongelijkheid gaat. Ze bestrijdt de grote-wereldproblemen met de mantra’s van managementgoeroes. Doe beter je best, falen is een persoonlijke keuze. Het voorstel van de Kushners aan non-profitorganisatie Planned Parenthood om de abortusklinieken in een aparte organisatie onder te brengen, zodat de subsidiekraan niet volledig dichtgedraaid hoeft te worden, belooft niet veel goeds. “Ik zeg je dat dit Witte Huis erger voor vrouwen is dan alle regeringen die ik in mijn leven heb meegemaakt,” verklaart Cecile Richards, president van Planned Parenthood.

Er zit het nodige knip- en plakwerk in dit boek. Veel Fire & Fury van Michael Wolff, documentaires, televisie-, kranten- en tabloid interviews. Oorspronkelijk onderzoek is niet de grote verdienste van Anna van den Breemer. Toch schreef ze een vermakelijk portret. Ivanka. De echte first lady is goed gedocumenteerd, leest als een trein en geeft Ivanka Trump het voordeel van de twijfel, zodat je als lezer niet meteen je oordeel klaar hoeft te hebben over een rijkeluisdochter die geboren is met een zilveren lepel in de mond.

Ivanka. De echte first lady
Anna van den Breemer
Prometheus
ISBN 9789044634907
Verschenen in april 2018

Bestelinformatie
Koop bij Athenaeum Boekhandel

Bestel als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 19,99)

Koop bij bol.com
Bestel als paperback bij bol.com (€ 19,99)

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

1 REACTIE

  1. Over de dochters van Barrack Obama of Bill Clinton zijn naar mijn weten nooit een serieuze boeken verschenen. Waarom dat wel gebeurt over de dochter van Donald Trump laat zich raden. Een boek over Trump schrijven lijkt niet echt de moeite waard. Ivanka Trump dan maar. Weer een pulpboek in de serie libelle boeken over de familie van Amerikaanse presidenten. Als het maar verkoopt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in