Voetbalhelden, helden van deze tijd

Hij staat er al vijfentwintig weken in, waarvan zes op nr.1. Gijp verkoopt. Alleen de coup d’état van Vijftig tinten grijs kon hem van de koppositie in de algemene bestsellerslijst van de CPNB verdringen. Op onze stranden verkneukelden de vrouwen zich deze zomer met de kinky seks van E.L. James, terwijl de mannen de deceptie van een volledig mislukt Europees kampioenschap voetbal met de relativerende humor van René van der Gijp verwerkten.

‘Als we Spanje op een goede dag treffen, die schieten er gewoon vijf in voor de gezelligheid!’

Zijn biograaf Michel van Egmond mag Bert van Marwijk op zijn blote knieën danken voor de smadelijke afgang in Duitsland, want laten we wel wezen: zou Gijp tot een bestseller zijn uitgegroeid in de euforie van een zegevierend Nederlands elftal? Een bestseller uitbrengen is ook een kwestie van timing of, zoals het orakel van betondorp ooit zei: ‘Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.’ Hugo Camps en Johan Derksen zitten intussen behoorlijk in hun maag met hun biografie van de bondscoach, want die raken ze natuurlijk aan de straatstenen niet kwijt. ‘Wat maakt hem tot die buitengewoon succesvolle bondscoach, voor wie heel Nederland een zwak heeft?’ vermeldt de achterflap. Reserveer alvast een schapje in de boekenhel, de Sleghte.

Gijp verkoopt omdat Hij Ook Maar Een Mens Is. De goedlachse voetbalcommentator had last van een dip, zijn psycholoog Bram Bakker schreef een open brief in de Volkskrant, waarin hij zich beklaagt over de vermeende schending van het beroepsgeheim die hij als publiciteitsgeile behandelaar van depressieve René zou hebben gepleegd, want dat suggereert de biografie. Intussen heeft VI een nieuwe troef in handen met een Gevallen Voetbalheld. Geen genade, het levensverhaal van Andy van der Meijde, komt in week 47 van niets op nr 1 binnen op de bestsellerlijst van CPNB. Terecht, overigens. Thijs Sleghers heeft een buitengewoon meeslepend verhaal geschreven over het lefgosertje dat opgroeide in een achterbuurt in Arnhem en via de vermaarde jeugdopleiding van Ajax uitgroeide tot de beste rechtsbuiten van zijn generatie, om vervolgens in Engeland volledig te ontsporen. Een verhaal met een goede afloop: Andy van der Meijde is ook een topsporter in het overwinnen van zijn verslavingen. Het voorwoord van Zlatan Ibrahimovic in Geen genade is ontroerend en getuigt van respect. Binnenkort een bespreking op Biografieportaal, zeker weten.

De sportbiografie is in. Een rijke oogst dit jaar met biografieën van Robin van Persie, Thierry Henry, Lionel Messie, Hans Kraay junior en Christiano Ronaldo. Die van Jan van Beveren komt er aan. De voetbalheld brengt troost in deze donkere dagen, zeker als er een steekje aan hem los zit. VI begrijpt dat als geen ander.

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in