Masterclass biografie schrijven tijdens Geschiedenis Festival in Haarlem

Tijdens het Geschiedenis Festival op 7 oktober in Haarlem geeft Mirjam Janssen de masterclass  Hoe schrijf je een historische biografie? Janssen laat zien hoe je een beroemdheid of juist een heel gewone man of vrouw levendig en boeiend kunt portretteren. Ze behandelt slimme schrijftechnieken, wijst op veelvoorkomende valkuilen en doet een paar korte oefeningen. De organisatoren schrijven: ‘Na afloop kunt u aan de slag met uw biografie’. De masterclass duurt maar een uurtje…

Er is plek voor dertig deelnemers, inschrijving vooraf is noodzakelijk. Overigens is het dezelfde workshop als die tijdens het Geschiedenis Festival in 2022.

Mirjam Janssen is eindredacteur van Historisch Nieuwsblad en schrijfdocent aan de Hogeschool Utrecht. Ze schreef Liefde in de Lage Landen. Een portret van Nederland in 15 huwelijken.

Nog twee biografen treden op: de historicus Christopher Clark geeft naar aanleiding van zijn nieuwe boek over het revolutiejaar 1848 de laatste inzichten in dit turbulente jaar en legt parallellen bloot met de huidige tijd. Clark bereikte een breed publiek met zijn biografie van keizer Wilhelm II en bestsellers over onder meer de Eerste Wereldoorlog. In september verschijnt zijn boek Revolutionaire lente – vechten voor een betere wereld 1848 – 1849 .

Willem van Oranje

Oranje-biograaf René van Stipriaan verzorgt een lezing over de reizen van Willem van Oranje die in zijn leven tienduizenden kilometers aflegde, te paard of in een koets. Hij volgde de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit – en wat is er nog van over? Voor zijn biografie over Willem van Oranje (De zwijger) kreeg Van Stripriaan de Nderlandse Biografieprijs en de Libris Geschiedenis Prijs 2022.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in