Biografiedag in Leiden op 23 maart met Lucebert-biograaf Wim Hazeu

Op vrijdag 23 maart 2018 organiseert het Louis Couperus Genootschap een ‘Biografiedag’ in de Oude Sterrewacht in Leiden onder de titel: Tussen slijk en sterren. De schrijversbiografie in de kijker.

’s Ochtends staan vier lezingen op het programma van onder meer Elisabeth Leijnse en Wim Hazeu rondom het thema ‘Pijnpunten in de biografie’. ’s Middags geven ervaren biografen als Jaap Goedegebuure, Elly Kamp en Gé Vaartjes praktische workshops over het schrijven, lezen en recenseren van schrijversbiografieën.

De hoofdredacteuren van Biografieportaal, Eric Palmen en Martine van Poeteren, verzorgen in het middagprogramma een workshop over de lezer van biografieën. Aan de hand van de non fictie-bestsellerslijst van de CPNB proberen we vast te stellen of Nederlanders biografieën lezen en zo ja, welke. We maken een uitstapje naar de Verenigde Staten, waarin we een soortgelijk onderzoek toepassen naar de non fictie-bestsellerslijst van de New York Times. Ten slotte staan we stil bij het verlanglijstje van de lezer. Waaraan moet een goede biografie voldoen? Geautoriseerd of niet-geautoriseerd, feitelijk of beeldend, dik of dun, voet-, eind- of pepernoten?

We hebben er zin in.

Het volledige programma

09.30-10.00
Ontvangst met koffie

10.00–10.10
Welkomstwoord door Annebeth Simons, voorzitter Louis Couperus Genootschap Plenaire lezingen ‘Pijnpunten in de biografie’

10.10 – 10.35
Elisabeth Leijnse: De ‘bruine’ jaren van Cécile de Jong van Beek en Donk
10.45 – 11.10
Michèl de Jong: De vriendschap met Drs. P.
11.20 – 11.45
Petra Teunissen-Nijsse: De ridder met de harde handen. Clare Lennart en Frans Coenen.
11.55 – 12.20
Wim Hazeu: De oorlog, de dichters (Achterberg, Vestdijk, Lucebert) en hun biograaf.
12.30 – 13.30
Lunch met informatiemarkt Workshops over ‘De schrijversbiografie’

Middagprogramma

13.30 – 14.20
• Monica Soeting: Biografie en Lifewriting. Aan welke eisen moet de inleiding van een wetenschappelijke biografie voldoen
• Gé Vaartjes & Petra Teunissen: De validiteit van bronnen van de biograaf
• Rémon van Gemeren: ‘Een biograaf is een leugenaar’
14.30 – 15.20
• Elly Kamp en Robert Gaarlandt (Bordewijk Genootschap): Betrokken publiek: familie, fans en verzamelaars
• Eric Palmen van Biografieportaal.nl: De lezers van biografieën
15.30 – 16.20
• Gerard N. Borst: Waar moet een goede biografie aan voldoen?
• Jaap Goedegebuure: Hoe recenseer ik een biografie?

16.30-17.15 uur paneldiscussie o.l.v. Petra Teunissen

17.15 borrel (op eigen gelegenheid)

Voor de organisatie van de Biografiedag werkt het Louis Couperus Genootschap samen met de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en het Bordewijk Genootschap.

De Biografiedag kost €17,50 inclusief lunch. Klik hier voor het volledige programma (pdf).Via deze link kunt u zich inschrijven voor de Biografiedag. Na aanmelding krijgt u een keuzeformulier voor de middagworkshops.

1 REACTIE

  1. hewt aanmelden is me niewt gelukt, want klik hier werkte niet. heb al weken geleden een reactie gestuurd en niets gehoord. jammer hoor. de binnen 4 werkfdagen is dus niet gleukt en helemaal niets is echt jammer, zeker omdat ik in de Senia werkgroep biografieën zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in