18 juni in Spui 25: de vrijheid van de biograaf

In samenwerking met De Groene Amsterdammer en Nijgh en Van Ditmar

Evenement

Het debuut van Marja Pruis ging over haar jarenlange fascinatie voor de schrijfster van de roman Twee meisjes en ik (A.H. Nijhoff). In De Nijhoffs, of de gevolgen van een huwelijk (1999) ging zij haar gangen na, en die van haar geliefden, onder wie de dichter Martinus Nijhoff. Het werd een boek dat het genre van de biografie tartte, wat niet zonder gevolgen bleef. In een literair klimaat met strikte genre-opvattingen werd dit mengsel van biografie en memoir curieus bevonden.

In een essay getiteld Terug naar de Nijhoffs waarmee deze nieuwe uitgave opent, volgt Pruis het spoor terug naar toen, de keuzes die ze maakte, en vraagt ze zich opnieuw af hoe een schrijver het best bewaard kan worden. De Nijhoffs en ik, of de gevolgen van een genre is een heruitgave en herneming in één. Een fascinerende literaire exercitie waarin de auteur haar jongere ik beschouwt en de grenzen van het genre van de biografie – opnieuw – aftast.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en De Groene Amsterdammer nodigen u uit voor ‘De vrijheid van de biograaf’, een prikkelend debat over een van de meest besproken literaire genres van de laatste decennia, de biografie. Hoe staat die er nu voor? Kun je spreken van bepaalde trends binnen het genre? Hoeveel afstand moet je bewaren ten opzichte van je onderwerp? Is de biografie een ambacht of een kunstvorm?

Over de sprekers

De bijeenkomst wordt ingeleid door Marja Pruis, met verder: Arjen Fortuin (biograaf Geert van Oorschot), Maaike Meijer (biograaf M. Vasalis), Aleid Truijens (biograaf F.B. Hotz en Hella S. Haasse) en Marjo van Soest (biograaf Emmy van Lokhorst). Kees ‘t Hart (auteur) zal het gesprek modereren.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Klik hier om u aan te melden.

Bron: Spui 25

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in