Vijf avonden over de biografie bij de Haagse Kunstkring

Op zondag 29 oktober start de Haagse Kunstkring een reeks van vijf avonden over het genre biografie. Tien gerenommeerde auteurs komen vertellen over de ‘making of’ van hun biografieën over deels Haagse figuren, zoals de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, Piet Mondriaan, Louis Couperus, het echtpaar Ferdinand en Johanna Bordewijk en de honderden Joodse gezinnen die vóór 1943 aan de Harstenhoekweg in Scheveningen woonden. De meeste van deze biografieën verschenen vorig jaar.

Het is een gevarieerd programma met biografieën van personages met heel verschillende achtergronden: kunstenaars, wetenschappers, industriëlen, politici en onbekenden, de ‘vergetenen’, levend in verschillende tijden, in de 16e en 17e eeuw, in de 19e en 20e eeuw. Na afloop van de lezingen discussiëren de biografen onder leiding van deskundige gespreksleiders over hun werk. Daarbij gaat het om wat kán, mág of zelfs móét in een biografie. Verder spreken ze over kwesties als hun positie als biograaf tussen wetenschap en literatuur, de e keuze om als verteller in het verhaal zelf aanwezig te zijn dan wel juist als stille regisseur op de achtergrond te blijven.

Ellen Fernhout, voorzitter van de afdeling Letteren, Theater, Film van de Kunstkring: ‘Het genre biografie is al jaren heel populair. Er verschijnen steeds meer biografieën, vaak met heel verschillende benaderingen. Daarover wordt regelmatig gedebatteerd. Recentelijk zijn er weer over een aantal bekende, met Den Haag verbonden figuren biografieën verschenen. Ook enkele van onze leden publiceerden biografieën, over de grootindustrieel Sam van den Bergh en over de tekenaar Alexander Ver Huel. Het leek ons een goed idee om het debat over het genre nu eens niet in de krantenkolommen of binnen de muren van de wetenschap te voeren, maar in onze Kunstkring. We hebben daar nu deze bijeenkomsten georganiseerd met speciale aandacht voor Haagse figuren. Tenslotte is de Kunstkring – die al ruim 125 jaar bestaat – een Haagse kunstenaarsvereniging.’

Auteur en bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen bijt op 29 oktober samen met romanschrijver en vertaler Wil Boesten de spits af. Hij komt vertellen over de totstandkoming van zijn biografie ‘Rusteloos en overal’, over Albert Helman (1903-1996). De Nederlands-Surinaamse Helman was schrijver, componist, politicus, en verzetsstrijder. Romanschrijver en vertaler Wil Boesten spreekt over het door hem vertaalde boek Het Eiland Van Het Tweede Gezicht , de in 1935 verschenen autobiografische roman van de Duitse auteur Albert Vigoleis Thelen over zijn bizarre avonturen op Mallorca; Helman en Thelen waren was levenslang bevriend. Aansluitend is er debat onder leiding van biografie-expert Joke Linders.

De avonden zijn mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Lira Fonds en het Prins Bernard Fonds Zuid Holland.

De volgende bijeenkomsten zijn: op 17 november 2017 over Piet Mondriaan en Louis Couperus; op 12 januari 2018 over Sam van den Bergh en de Joodse gezinnen van de Scheveningse Harstenhoekweg; op 9 februari 2018 overde gebroeders de Witt en Hugo de Groot en op 16 maart 2018 over het echtpaar Bordewijken Alexander Ver Huell).
Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 6,- ; niet-leden € 12,- Passe-partout vijf avonden € 24 ,- resp. € 48,- Reserveren tel. 070-3647585. Zaal open om 19.30 uur.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here