het digitale platform voor de biografie in Nederland

Registreer u met uw email-adres en kies een wachtwoord
Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Biografieportaal.nl

René van Stipriaan wint voor biografie van Willem van Oranje de Libris Geschiedenisprijs 2022

René van Stipriaan heeft voor zijn biografie van Willem van Oranje, getiteld De zwijger: Het leven van Willem van Oranje, de Libris Geschiedenisprijs 2022 gewonnen. Volgens de jury overtrof hij met dit ‘zeldzaam grondig en prettig geschreven boek’ alle eerdere biografieën van Willem van Oranje. Ruud Bakker recenseerde de biografie voor Biografieportaal:

‘Van Stipriaan slaagt erin zo dicht als mogelijk is na 500 jaar die revolutionaire 16de eeuw in de Nederlanden beter te begrijpen dankzij de biografische analyse van Willem van Oranje. Echt weten doen we het nooit. Maar beter begrijpen is toch wat een goede biografie moet doen. Missie geslaagd dus.’

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden voor de winnaar, de nominaties ontvangen een bedrag van € 1500,-. Libris sponsort de prijs sinds 2010.

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen