Karin Veraart schrijft biografie van Ivo van Hove

Ivo van Hove. Alles wat hij aanraakt verandert in goud. Theatermaker, directeur van het grootste gezelschap van Nederland, gelauwerd kunstenaar – vooral de afgelopen anderhalf jaar nam zijn loopbaan een onwaarschijnlijk hoge vlucht. Toneelgroep Amsterdam geniet inmiddels wereldfaam, van Peru tot Sint-Petersburg. Van Hoves ensceneringen bij gezelschappen in Londen en New York ontvingen de hoogste prijzen in hun categorie. En toen was daar nog de bejubelde samenwerking met David Bowie in de muziektheatervoorstelling Lazarus. Ivo van Hove is een wereldster, en daarmee een unicum in de theaterwereld; in die van de Lage Landen al helemaal.

Theaterjournalist Karin Veraart (1963) schrijft met medewerking van Ivo van Hove een boek over zijn werk en leven: Ivo van Hove, een theaterbiografie. Veraart schrijft sinds 2001 recensies, interviews en reportages, voornamelijk voor de Volkskrant, soms ook voor andere (vak)bladen. Veraart studeerde Slavische taal- en letterkunde en theaterwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Instituut voor Theater, Muziek en Cinematografie in Leningrad.

Ivo van Hove (1958) is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam. Hij begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981 met producties van eigen hand. Hij was achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Van 1990 tot 2000 was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel. Van 1998 tot en met 2004 leidde Van Hove het Holland Festival. Producties van Ivo van Hove worden wereldwijd gespeeld op grote festivals, en zijn werk is bekroond met (internationale) prijzen.

De biografie zal in oktober 2018, als Ivo van Hove zestig wordt, verschijnen bij Uitgeverij Querido.

Karin Veraart: ‘Als theaterjournalist en als liefhebber van zijn werk volg ik Ivo van Hove al ruim vijftien jaar – soms letterlijk op de voet. Ik was getuige van zijn moeilijke beginperiode bij Toneelgroep Amsterdam en heb hem vervolgens zien groeien, zijn ster zien rijzen. Ik heb Ivo van Hove geïnterviewd voor bijna iedere belangrijke voorstelling die hij maakte. Ivo en zijn werk verdienen het absoluut te worden geboekstaafd.’

Bron: Querido

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in