Gouden Penning voor Frits van Oostrom

Jacob van Maerlant

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) zal dit jaar haar Gouden Penning uitreiken aan historisch letterkundige Frits van Oostrom.

Frits van Oostrom (1953) is neerlandicus-mediëvist en hoogleraar te Utrecht. Zijn onderzoek beweegt zich op het kruispunt van literatuur en geschiedenis. Al zijn boeken hebben de ambitie om zowel de wetenschap vooruit te helpen als een breed publiek te boeien. Van Oostroms actieradius als wetenschapper reikt van de ivoren toren tot de markt. Hij werd bekroond met zowel wetenschappelijke als literaire prijzen, waaronder de Spinozaprijs (1995) en de AKO Literatuurprijs (1996). Dit najaar verscheen Nobel Streven, waarin hij de geschiedenis van Jan van Brederode virtuoos reconstrueert en vervat in een meeslepend verhaal.

Naast zijn wetenschappelijke excellentie heeft Van Oostrom steeds uiting gegeven aan een sterke drang tot outreach naar een breed publiek. “Zelden heeft een literator de oude Vlaamse Letterkunde met zoveel deskundigheid en waardering beschreven als Frits van Oostrom”, aldus KVAB-voorzitter Joos Vandewalle, “Hij deed dit met een keizerlijk Nederlands in zijn boeken over de Nederlandstalige letterkunde door de Middeleeuwen heen.” Van Oostrom is de eerste Nederlander die de Gouden Penning in ontvangst zal nemen.

De Gouden Penning wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst. Vorig jaar ging de prijs naar regisseur en choreograaf Alain Platel. Andere voorgangers zijn onder meer Sigiswald Kuijken, Marleen Temmerman, Jacques Rogge, Philippe Herreweghe, Roger Raveel en Dries Van Noten. De Gouden Penning wordt uitgereikt sinds 1998.

Bron: Uitgeverij Prometheus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in