Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont

Ed van der Elsken. Zelfportret met zijn vrouw Ata Kando voor de spiegel in hun appartement in Parijs, 1952. Aankoop met steun van Jan en Trish de Bont en het Paul Huf Fonds, 2017. Nederlands Fotomuseum/ ©Ed van der Elsken

Het Rijksmuseum presenteert vanaf 8 maart 26 zeldzame authentieke afdrukken van Ed van der Elsken. Aanleiding is de schenking van regisseur Jan de Bont en zijn vrouw Trish Reeves de Bont. Een selectie hiervan is voor het eerst te zien in de presentatie ‘Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont’, samen met niet eerder getoonde foto’s uit de Rijksmuseumcollectie. Jan de Bont is gastconservator. In toelichtende teksten werpt hij nieuw licht op de foto’s van Van der Elsken en vertelt hij hoe de werken hem hebben geïnspireerd. ‘Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont’ is vanaf 8 maart tot en met 3 juni 2018 te zien in het Rijksmuseum.

Jan de Bont:
Ed van der Elsken is zonder twijfel een van de beste fotografen van zijn tijd. Hij raakt mensen in hun ziel en vertelt altijd een verhaal dat wij allemaal begrijpen. Het betekent voor ons veel het werk van Ed van der Elsken met iedereen te kunnen delen.

Ed van der Elsken

Ed van der Elsken (1925-1990) geldt als één van de beroemdste Nederlandse fotografen van midden 20ste eeuw. Met zijn gelaagde en sfeervolle foto’s was hij een meester in het vertellen van verhalen: van zijn eigen kunstenaarsbestaan in Amsterdam en Parijs tot het dagelijkse leven van de Yakuza in Osaka.

Jan de Bont

Regisseur Jan de Bont, bekend van films als Turks Fruit, Keetje Tippel, Basic Instinct, Speed en Twister, is fervent fotografieverzamelaar. Midden jaren ’70 begon De Bont samen met zijn vrouw te verzamelen. Ze kochten alleen werk van fotografen met wie ze een band voelden en ze verzamelden altijd meerdere werken. Zo ook het werk van Van der Elsken. In 2017 schonken ze veertien werken aan het Rijksmuseum; vroeg werk en foto’s uit de beroemde boeken Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des Prés (1956), Sweet life (1966) en Amsterdam! (1979). Een selectie van de schenking is samen met andere recente schenkingen en foto’s uit de Rijksmuseumcollectie in de tentoonstelling Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont te zien.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij particuliere en institutionele begunstigers, en in het bijzonder een genereuze schenking van Jan en Trish de Bont via de King Baudouin Foundation United States. De collectie 20ste-eeuwse fotografie van het Rijksmuseum wordt mede mogelijk gemaakt door sponsor Baker McKenzie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here